Incendis
Societat 01/04/2023

Màxima alerta pels incendis: el Govern demana precaució i tanca el parc de Montserrat

Els Agents Rurals eleven al màxim el pla Alfa en quatre municipis de Catalunya

2 min
Cartell de prohibició d'accés a la zona natural del massís de Montserrat.

BarcelonaAquest cap de setmana preocupa especialment els Bombers per l'elevat risc d'incendi forestal. Aquest dissabte i diumenge es podrien alinear tots els elements meteorològics crítics: es preveuen temperatures per sobre de l'habitual per a aquesta època de l'any, la humitat serà baixa i el vent bufarà en alguns punts de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Pirineu i l'Empordà. I a tot això s'hi ha d'afegir una greu sequera acumulada. "El risc d'incendi no el marca el calendari, sinó la realitat, i aquesta és molt preocupant, especialment avui i demà", ha afirmat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha demanat "prudència i precaució". "Ens hi juguem molt", ha conclòs Elena.

Davant d'aquesta situació excepcional, els Agents Rurals han activat el nivell 3 del pla Alfa (que mostra el risc d'incendi) en quatre municipis de l'entorn de Montserrat: Monistrol de Montserrat i Marganell (Bages), el Bruc (Anoia) i Collbató (Baix Llobregat). A més, es restringirà l’accés al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. El nivell 3 és el més alt del pla i a Catalunya no s'activava fora de l'estiu des de l'any 2013.

En paral·lel, els Agents Rurals mantenen activat el nivell 2 del pla Alfa en 29 comarques de Catalunya, on s’han anul·lat algunes activitats que podrien representar un risc. De cara a aquest cap de setmana, el nivell 2 s’activa també a l’Alt Empordà.

Pla Alfa d'aquest cap de setmana.

Reforç de personal

Els cossos d'emergència de la Generalitat també es reforçaran durant el cap de setmana per fer front al risc d'incendi. Els Agents Rurals, per exemple, faran vigilància activa de focs mentre duri l'episodi de perill. Ho faran tant per via terrestre com aèria. L'objectiu és poder donar respostes de manera ràpida. Per la seva banda, els Bombers mobilitzaran de manera preventiva efectius que estan lliures de guàrdies per poder reaccionar a una situació de risc.

Les Regions d’Emergències Centre, Girona, la part sud de la regió de Lleida, Metropolitana Sud, Tarragona i Terres de l’Ebre estan a un nivell de risc, determinat pel Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), de 3 sobre 6. Aquest nivell determina l’obertura de dos parcs de bombers voluntaris a cadascuna de les regions, i també el reforç de dos parcs professionals de la regió. D’altra banda, la Regió d’Emergències Metropolitana Nord i la part nord de la regió de Lleida, que estan a un nivell de risc de 2 sobre 6, han activat dos parcs de bombers voluntaris respectivament.

Els Bombers venen d'un mes de març complicat. Mai hi havia hagut tants incendis en aquesta època de l'any. En 31 dies han treballat en un total de 726 incendis de vegetació agrícola, forestal i urbana. Aquesta xifra suposa un increment de 436 actuacions en incendis de vegetació respecte al mes de març del 2022 (290) i 244 més que el 2021 (482).

stats