Medi Ambient
Societat Medi Ambient 04/06/2023

Alliberen quatre tortugues marines a la platja del Prat de Llobregat

Els exemplars, en perill d'extinció, van ser atrapats per accident per les xarxes de pescadors d'arrossegament

ARA
2 min

BarcelonaAmparo, Canareba, Tecla i Catalina. Així van ser batejades les quatre tortugues babaues capturades accidentalment per pescadors d'arrossegament i rescatades pel Centre de Recuperació d'Animals Marins, el CRAM. Aquest diumenge les han tornat a deixar en llibertat a la platja del Prat de Llobregat enmig d'una festa familiar que ha aplegat més de 2.000 persones. Aquests quelònids en perill d'extinció tenen entre 10 i 35 anys i van ingressar al CRAM amb problemes digestius i pulmonars i plàstics als intestins.

Lucía Garrido, responsable de l'àrea clínica de la Fundació CRAM, ha explicat a l'ACN que "el plàstic no els provoca una mort directa, però sí que els malmet el sistema immune i les fa més susceptibles de quedar varades o de ser arrossegades per embarcacions de pescadors". "Com que en el mar no tenen una bona visibilitat i no tenen ni dents ni mans, un cop s'empassen els plàstics no els poden expulsar i es queden en el seu sistema digestiu", ha detallat.

Amb tot, segons Garrido, "la taxa de recuperació" d'aquests animals és "bona". El seu retorn al mar ha desfermat l'eufòria entre el públic que ha seguit atent l'alliberament.

Moment en què el CRAM ha alliberat una de les quatre tortugues.

Cartografia dels plàstics al litoral

A l'acte, batejat com a Torna a casa, hi ha assistit el director general de Polítiques Ambientals i del Medi Natural, Marc Vilahur, que ha informat que la Generalitat està treballant des de fa un any en una cartografia dels espais marins per detectar quins tenen més concentració de plàstics per poder reduir-la. Vilahur ha dit que la festa d'aquest diumenge posa en valor la feina que fa el CRAM i que alhora fa una tasca de conscienciació de com els plàstics afecten molt negativament la fauna i els hàbitats marins.

Els educadors del CRAM han explicat al detall quines tasques duen a terme, i han fet tallers de conscienciació entre els més petits.

stats