Medi ambient
Societat Medi Ambient 29/03/2023

Animalistes denuncien els manifestants anticonills de Lleida per maltractament animal

El Pacma i Lex Ànima responsabilitzen els agricultors de traçar un pla per fer patir les bèsties, algunes de les quals van morir o van quedar malferides

Albert González Farran
2 min
Pagesos exhibint conills vius a la manifestació que està sota la lupa dels animalistes.

LleidaEl Pacma, en col·laboració amb l’organització de juristes catalans Lex Ànima, ha presentat finalment una denúncia penal per un delicte de maltractament animal contra els agricultors que van manifestar-se el 3 de març passat a Lleida amb conills, alguns dels quals van resultar malferits o morts després que els llancessin vius. La denúncia imputa els responsables, que protestaven contra la proliferació de conills als seus cultius, amb l’article 337 del Codi Penal, que preveu penes que poden anar dels tres als divuit mesos de presó i fins a quatre anys d’inhabilitació en l’exercici de qualsevol professió que impliqui el tracte amb animals.

En el text, els denunciants inclouen tots els agreujants: causar dolor i, fins i tot, mort als conills i haver elaborat un “pla preconcebut”. Cal recordar que l’article 337 del text penal espanyol explicita que el maltractament no afecta els animals que viuen en estat salvatge. El Pacma i Lex Ànima argumenten que els conills utilitzats pels pagesos a la protesta “eren animals domèstics o amansats i estaven sota control humà”. Ho fan basant-se en una resolució de l’Audiència Provincial de Badajoz del 2013 i tenint en compte que els conills “poden tenir la doble naturalesa de ser animals de companyia i de granja”.

Proves gràfiques

Des de la manifestació del 3 de març, les organitzacions animalistes s’han passat les tres últimes setmanes elaborant una denúncia que es va presentar dijous passat als jutjats de Lleida. Durant tot aquest temps, els denunciants han estat recopilant proves gràfiques, tant dels mitjans de comunicació que van donar cobertura a la manifestació com dels mateixos assistents que van publicar fotos i vídeos a les xarxes socials. Segons fonts dels animalistes, la denúncia va genèricament dirigida a l’entitat organitzadora de la manifestació, que, sota el nom de Plataforma Pagesos o Conills, hi anava amb el suport dels sindicats Unió de Pagesos, JARC i ASAJA i la Federació de Cooperatives Agràries. Malgrat tot, demanen al jutjat que iniciï diligències per identificar els autors del delicte i “derivar responsabilitats a qui correspongui”.

Portaveus de la plataforma agrària, que precisament aquest dimecres es reuneixen amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per abordar la crisi de conills al camp lleidatà, asseguren no tenir coneixement d’aquesta denúncia, però avancen que no té recorregut jurídic. Els pagesos asseguren que, tot i tractar-se de fets reprovables (en referència al llançament de conills durant la manifestació), “eren tots animals de naturalesa salvatge”.

stats