Medi Ambient

Desallotjades unes 100 persones que volien fer nit al Parc Natural de Montserrat o observar-hi els Perseids

L'alerta màxima pel risc d'incendis ha obligat a tancar diversos parcs naturals aquest cap de setmana

Ara
2 min
Equips dels agents rurals vigilen que ningú creui els accessos precintats a parcs naturals amb alt risc d'incendi

BarcelonaEls Agents Rurals, en col·laboració amb altres cossos de seguretat, vigilen aquest dissabte que ningú entri als vuit espais naturals que s'han tancat amb l'activació del nivell 3 del Pla Alfa per l'elevat risc d'incendi. A Montserrat, patrulles dels Agents Rurals han desallotjat aquesta passada nit un centenar de persones que volien dormir a l'espai natural o que hi havien pujat a observar els Perseids. El cap de l'Àrea Bàsica de la Catalunya Central dels Agents Rurals, Jordi Carraco, demana "prudència" en el que és el segon dispositiu més important de l'estiu. La previsió és que sigui un episodi "molt intens" de calor, amb risc "extrem" d'incendi, però "relativament curt". Les restriccions duraran com a mínim tot el cap de setmana.

El nivell 3 del Pla Alfa s'ha ampliat aquest dissabte a la mitjanit a 249 municipis de 23 comarques i a vuit massissos, que són els de Montserrat, Montsant, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs i Cardó-Boix. Per això, les persones que volien passar la nit als parcs naturals afectats per les restriccions han hagut d'abandonar aquests indrets.

A Montserrat, patrulles nocturnes han informat les persones que havien pujat a albirar els Perseids –la pluja d'estels que aquestes nits es pot veure en zones allunyades de la contaminació lumínica, tot i que hi ha lluna plena– que a partir de mitjanit els accessos al parc natural quedarien tancats. També han desallotjat algunes persones que volien dormir a la zona de les Ermites. Carrasco ha explicat que en general es troben "molt bona col·laboració" quan se'ls indica que han de marxar.

Al llarg del cap de setmana, patrulles dels Agents Rurals, en col·laboració amb les ADF i altres cossos de seguretat com els Mossos d'Esquadra, vigilaran que ningú accedeixi als espais naturals tancats. La vigilància se situa sobretot als accessos principals dels parcs, com és el coll de Can Maçana, a la muntanya de Montserrat. Als accessos secundaris hi ha cartells i precintes que hi impedeixen l'accés de manera clara. El cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central puntualitza que la mesura implica que no es pot transitar pels corriols ni senders d'aquests massissos ni s'hi poden fer activitats. En canvi, per exemple, en el cas de Montserrat es mantenen oberts els accessos al monestir, tant per carretera com l'aeri i el cremallera, i els serveis i activitats de la zona de l'abadia. 

Carrasco ha explicat que el tancament de l'accés als vuit parcs es fa tant per garantir la seguretat i que en cas de foc no hi hagi persones dins els espais naturals com per evitar que incrementi el risc d'incendi, ja molt elevat. Els Agents Rurals indiquen que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l'activitat humana, per imprudències o accidents, però també intencionats, i recorden que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle. També demanen que en cas de veure una columna de fum es truqui immediatament al 112.

Al llarg d'aquest dissabte, els Agents Rurals han precintat barbacoes en diversos municipis afectats pel nivell 3 del Pla Alfa, com Castellar del Vallès (Vallès Occidental), Abrera o Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). En aquests municipis no es poden fer barbacoes en zones recreatives. 

stats