L’alerta màxima pels incendis es multiplica i arriba a 249 municipis catalans

Els Bombers diuen que la principal preocupació és la simultaneïtat de grans focs

3 min
Dos agents rurals amb prismatics vigilant el massis de les Gavarres

BarcelonaCatalunya torna a viure un nou episodi de perill extrem d’incendis. Des de la mitjanit, 44 municipis de sis comarques ja estan en alerta màxima, l’anomenat nivell 3 del Pla Alfa, però ara s’ha decidit que les restriccions s’ampliïn a partir d’aquest dissabte perquè la previsió és que les altes temperatures i les humitats relatives baixes afectin més zones. El focus es posa al litoral i al prelitoral de Barcelona, a Tarragona, a Terres de l’Ebre i al sud de Lleida. En tota aquesta àrea s’activarà aquest cap de setmana el nivell màxim de risc d’incendis, que arribarà a 249 municipis.

Les poblacions afectades són de 23 comarques: per ordre alfabètic, l’Alt Camp, l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Moianès, el Montsià, la Noguera, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Segrià, el Tarragonès, la Terra Alta, l’Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. També es tancaran els accessos a vuit massissos: Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Garraf-Foix, Montmell, Cardó-Boix, Prades, Tivissa-Vandellòs i Montsant.

No és el primer cop aquest estiu que es declara l’alerta màxima d’incendis, que implica que totes les activitats que suposen un perill queden prohibides. Les mesures també obliguen a aturar els treballs forestals i la caça als municipis afectats. A més, es demana a la ciutadania que extremi les precaucions per aquest episodi, que es calcula que arribarà al seu punt crític aquest cap de setmana, amb un pic de calor. Una gravetat que s’ha agreujat per la previsió de tempestes seques i una entrada de vent. Es preveu que se superin els 40 graus als punts més càlids de Catalunya.

Arran del risc màxim, els Bombers de la Generalitat han anunciat que tots els parcs de voluntaris estaran oberts i que reforçaran els efectius als de funcionaris. Els Agents Rurals han recordat que el 90% dels incendis forestals són per l’activitat humana, sigui per imprudència, accident o intencionalitat. Per això, han insistit que està totalment prohibit fer foc tant a les zones forestals com al seu entorn i que tampoc es poden llençar burilles des dels vehicles.

La subinspectora dels Bombers, Marta Miralles, que treballa al Grup d'Actuacions Forestals (GRAF), ha explicat que la principal preocupació és “la simultaneïtat de grans incendis”. En una entrevista a RAC1, ha advertit que Catalunya té “una massa d’aire més seca” que en dies anteriors, fet que provoca que hi hagi “una gran extensió del territori” on es pot declarar un foc forestal important. “Ens preocupa un incendi fora de la capacitat d’extensió”, ha alertat Miralles, que ha afegit que el risc és “a bona part de Catalunya”.

Exemples d’aquest mateix estiu

La simultaneïtat de focs ja s'ha donat en aquesta campanya d’estiu, quan al juny es van viure diversos incendis forestals en el mateix moment que van obligar a mobilitzar tots els efectius dels Bombers. Miralles s’ha referit a un altre problema, que són les persones que viuen en zones que poden cremar-se i que estan “sense mesures d’autoprotecció suficients”. Això també s’ha fet evident les últimes setmanes amb el foc al Bages, quan les flames van arribar a cases d’urbanitzacions del Pont de Vilomara i Sant Fruitós de Bages.

La subinspectora dels Bombers ha confiat que a partir de la segona quinzena d’agost comenci a baixar el risc d’incendis, perquè les nits seran més llargues, malgrat que ha avisat que els grans focs no només poden passar a l’estiu.

stats