Prohibeixen acampades i rutes en 275 municipis de Catalunya pel risc d’incendis

Les mesures duraran quatre dies, i també es tancaran nou massissos per l’onada de calor

4 min
Uns boscos del Penedès en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDes de dimarts Catalunya està en una onada de calor que aquest cap de setmana arribarà al seu pic. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, diu que és un episodi "d’extrema gravetat" que no s’havia vist des del 1987 i el 2003. Per això, la Generalitat aplicarà mesures a les zones amb més risc d’incendi: 275 municipis de 20 comarques, que estaran al nivell 3 del pla Alfa, l’alerta màxima. Són poblacions on durant quatre dies, des d’aquest divendres i fins dilluns a mitjanit, estarà prohibit acampar-hi, fer-hi rutes i activitats esportives al medi natural. Tot això només estarà permès als nuclis urbans. Pel que fa a casals, colònies, estades esportives i activitats equivalents, no podran sortir de l’entorn dels edificis on es dorm. Les dues restriccions, a diferència de la resta, seran vigents a partir d’aquest divendres a les 12 h.

Restriccions pel risc d’incendi
Afecten 275 municipis catalans

Pla de

l’Estany

Alt Empordà

Alt Urgell

Pallars

Jussà

Solsonès

Gironès

Noguera

Moianès

Bages

Segarra

Baix

Empordà

Vallès

Oriental

Vallès

Occidental

Anoia

Maresme

Barcelonès

Baix Llobregat

Garraf

Segons el departament de Drets Socials, les mesures afecten 154 campaments i rutes amb 3.807 assistents, entre participants i monitors, que s’han de suspendre: són 21 acampades amb 736 assistents i 133 rutes amb 3.071 assistents, que ara s’hauran de desplaçar a un nucli habitat o tornar a casa. Pel que fa a les 110 colònies i als 2.026 casals d’estiu i esportius, que sumen 161.324 assistents, estan obligats a quedar-se a prop dels edificis.

Les altres restriccions són la prohibició de les activitats agrícoles que comportin l’ús de maquinària entre les 12 h i les 18 h, excepte per collir fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals i altres herbàcies que es cullen en verd, llaurar els camps de rostoll i el conreu de l’arròs. També es limita la circulació del transport de productes forestals dins del bosc entre les 12 h i les 19 h, així com tota la circulació motoritzada al medi natural dels municipis afectats –només en queden fora els residents i les activitats inajornables–. A més, l’alerta màxima pel risc d’incendis obliga a tancar nou massissos: el Montgrí, el cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, el Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies, la Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

"No sabem quan acabarà", adverteix Elena sobre aquesta onada de calor, que explica que farà que les temperatures màximes superin els 40 graus i que les mínimes puguin estar per sobre dels 20 graus. També se suspenen les obres i intervencions a les carreteres de Catalunya i als vorals, inclosa la sega de cunetes, excepte si ho autoritza el Servei Català de Trànsit. Es prohibeix l’ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles; si és per força major, caldrà comunicar-ho. El conseller d’Interior admet que són "restriccions severes" tot i que "necessàries per la inquietant onada de calor". Segons Elena, això "exigirà una responsabilitat col·lectiva al conjunt de la societat" que està convençut que es complirà.

Les comarques afectades per les mesures –que no inclouen tots els seus municipis– són, per ordre alfabètic: l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, l'Alt Urgell, l'Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, el Garraf, el Gironès, el Maresme, el Moianès, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pla de l’Estany, la Segarra, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Incomplir les restriccions pot implicar una sanció. També es recomanen per a la resta del país, on no són obligatòries. "No estem parlant de dos, tres o quatre dies. Els models no apunten quin és el final", insisteix Elena. La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, avança que dilluns revisaran l’evolució de l’onada de calor i que en funció d’això decidiran si amplien les mesures, es mantenen o es redueixen.

Continua l’Acampada Jove

Preguntats per si les restriccions poden alterar un esdeveniment previst per a aquest cap de setmana com és l’Acampada Jove, que es fa a Sant Sadurní d’Anoia –una de les poblacions afectades–, Salvat respon que queda fora de la prohibició perquè es fa al medi urbà i no al natural. Elena considera que els serveis de seguretat i emergències "estan preparats" per afrontar aquesta calor extrema, "com van demostrar fa tres setmanes", quan els Bombers de la Generalitat van haver de mobilitzar tots els efectius pels incendis de vegetació simultanis a Catalunya: en cinc dies en van apagar més de 200 entre forestals, agrícoles i urbans. El conseller avisa que "el combat contra els focs que acostuma a donar-se a les nits –perquè és quan normalment baixen les temperatures– tampoc hi acompanyarà".

"Prudència i precaució", demana Elena, que agraeix "l’esforç dels serveis públics" amb uns dispositius "que estaran a l'altura". Salvat també recorda que cal hidratar-se sovint, fer esport a primera hora del matí o a última hora de la tarda i evitar l’exposició al sol durant les hores centrals del dia. L’estiu passat, a mitjans d’agost, Interior va aplicar unes mesures similars a la meitat de Catalunya pel risc d’incendis a causa d’una onada de calor i aquell episodi es va tancar al cap de cinc dies sense cap incident rellevant.

stats