Prohibeixen acampades i rutes a la meitat de Catalunya pel risc d’incendis

Les mesures s'aplicaran cinc dies durant els quals tampoc es poden fer activitats agrícoles de dia, excepte per recollir fruita

3 min
Incendi Collserola, agents rurals

BarcelonaEl Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicarà en les pròximes hores diverses restriccions que entraran en vigor aquesta mateixa tarda pel risc d’incendis que provocarà l’onada de calor que arriba a Catalunya. Es pronostica que és la pitjor setmana pel que fa al perill de focs al país dels últims 18 anys. Les mesures s’aplicaran a la meitat del país, a les 24 comarques on el perill és més alt: Bages, Anoia, Baix Llobregat, Vallès Oriental, Alt Penedès, Vallès Occidental, Noguera, Tarragonès, Osona, Baix Penedès, Priorat, Moianès, Maresme, Segrià, Solsonès, Pallars Jussà, Alt Urgell, Garraf, Alt Camp, Terra Alta, Barcelonès, Berguedà, Segarra i Ribera d’Ebre. Són 279 municipis on durant cinc dies, el temps que es preveu que s’allargui l’onada de calor, estaran prohibides les acampades, les rutes i les activitats esportives. Les colònies només es podran fer a la zona de la casa o l’edifici on es dormi.

A més, entre les deu del matí i les vuit del vespre estaran prohibides totes les activitats agrícoles que comportin l’ús de maquinària, excepte la recollida de fruita. En la mateixa franja horària tampoc es podran fer feines forestals ni treballs a les línies elèctriques, excepte que siguin inajornables, i s’obligarà a aturar les tasques de manteniment o d’obres a les carreteres. Si durant el dia és necessari llaurar camps o desbrossar espais per prevenir incendis, les tasques es faran amb la supervisió de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Per acabar, es prohibirà la circulació motoritzada al medi natural dels municipis afectats, excepte per als residents. També quedaran tancats els accessos als parcs naturals de Montserrat, la Serra de Montsant, del Montmell-Marmellar, la Serra de Montsec i la Baronia de Rialb.

“És un bon moment perquè els humans no accedim al medi natural. No volem incendis i en cas que en tinguem no volem simultaneïtat”, ha demanat el secretari general d’Interior, Oriol Amorós. Els Bombers de la Generalitat es reforçaran els pròxims dies per passar dels 380 efectius diaris de guàrdia que tenen habitualment a prop de 500. Això permetrà que hi hagi més personal als parcs de funcionaris i que es puguin obrir tots els de voluntaris. El subdirector general dels Bombers, Antonio Ramos, ha explicat que l’objectiu és “poder actuar de la manera més ràpida possible” per evitar la simultaneïtat de focs.

Amorós també ha fet una crida a tota la població de Catalunya, no només de les 24 comarques, a seguir les mesures perquè els bombers puguin estar als parcs “preparats per actuar on calgui”. “No és el moment de donar-los feines que es poden estalviar”, ha dit Amorós, com poden ser els rescats al medi natural. Les restriccions estaran vigents des del moment que es publiquin al DOGC –el Govern compta que, com a molt tard, a partir d’aquest dijous a la matinada– fins que acabi el dilluns. Les acampades tindran més marge, fins divendres al migdia, per desmuntar-se. Els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals controlaran que es respectin les mesures i sancionaran els incompliments.

Una resposta “diferent” de Turquia i Grècia

Amorós ha advertit que l’excepcionalitat d’aquesta onada de calor és que en principi durarà cinc dies, quan normalment acostumen a ser de dos o tres. També ha avisat que es vol evitar que hi pugui haver tres o quatre incendis a la vegada perquè “es pateix molt” i “no es poden dividir els recursos”. El secretari general d’Interior ha considerat que si els focs que es puguin declarar són similars als dels últims dies a Turquia i Grècia la “capacitat” de resposta de Catalunya seria “diferent”.

Malgrat tot, Amorós ha admès que no es recorda un episodi semblant des del 2003 i ha afegit que l’onada provocarà que tampoc hi hagi cap treva a la nit per atacar els incendis, de manera que “la prioritat” és que no hi hagi focs. Cada matí els Agents Rurals faran una avaluació de la situació per valorar si cal ampliar la llista de comarques i municipis on s’aplicaran les restriccions.

stats