"Ens han dit que casa nostra està calcinada"

Neguit i angoixa dels veïns desallotjats per l'amenaça de les flames

5 min
Romina, Judith i Miriam afectades per l'incendi a l'Urbanització River park

El Pont de VilomaraEspantats, neguitosos i molt empipats. Els veïns del Bages han viscut les últimes hores amb un tremolí d’emocions i temors per culpa de l’incendi que ha tingut tota la comarca amb l'ai al cor. El foc va arribar fins a les urbanitzacions de les Brocardes, a Sant Fruitós del Bages, i River Park i Marquet Paradís, a Pont de Vilomara, on avui es podien veure jardins amb esquelets de troncs negres sobre una estora de cendra. Els Bombers de la Generalitat han treballat incansablement per aturar l’avanç de l’incendi, però al migdia s’ha viscut un nou ensurt: ha aparegut un altre focus a prop de l’antic abocador de Manresa. Els Agents Rurals estan investigant les causes dels dos successos, però molts veïns apunten a la mà d’un piròman rere les cremes.

La majoria de famílies de River Park estaven gaudint d’un diumenge qualsevol quan la seva vida va fer un tomb. “Érem a la piscina quan el meu fill Pablo, de deu anys, va donar l’alarma: va venir cridant que hi havia foc”, han recordat tres germanes, la Romina, la Judit i la Míriam, que eren a casa dels seus pares, el Kiko i la Loli, a la urbanització de Pont de Vilomara, quan van veure el turó de davant ben encès. “Vam trucar al 112 i al cap d’un quart d’hora ja hi havia cap a sis helicòpters i molts camions apagant el foc”, han ressaltat. Al principi els Mossos els van dir que es quedessin dins de casa confinats, però un bomber els va recomanar que marxessin immediatament. “Ens va dir que estàvem massa a prop, que era molt perillós, perquè la nostra casa està a primera línia. I ens han dit que ha quedat tota calcinada, però encara no hi hem pogut anar”, han afegit les afectades, que també s’han queixat que a la zona hi ha molts propietaris que no netegen les seves parcel·les. 

Les flames vistes des del pati de casa de la Romina, la Judith i la Miriam.

Les tres germanes ho explicaven des de la sala polivalent de Pont de Vilomara, que s’ha convertit les últimes hores en el punt de trobada de veïns i serveis d’emergències i des d’on s'atenen les persones evacuades i s'informa de l’evolució del foc. La majoria no saben quan podran tornar a casa ni com la trobaran, i d’altres s’han acostat per si poden ajudar els més perjudicats. 

Un grup de joves d’entre 20 i 30 anys, l’Andrea, l’Anna, la Mar, el Fran i la Núria, estan molt empipats i dolguts perquè creuen que els focs han estat intencionats. “Fa anys va haver-hi un piròman a Sant Vicenç de Castellet, i aquest home fa poc va sortir de la presó. Fa uns dies ja va haver-hi un incendi a Sant Vicenç i ara aquest. Creiem que podria ser provocat”, han relatat tots, que també lamenten que han perdut els boscos on han jugat des de petits. 

Cases i granges a prova de foc

Les flames van creuar piscines, edificis, jardins i boscos, però miraculosament no s’ho van endur tot. Per exemple, a la urbanització les Brocardes hi havia veïns com l’Astin Martínez que se’n feien creus: el diumenge la veïna va marxar “derrapant” perquè el foc va arribar fins al bosc de davant del seu immoble. “Les flames venien de l’aire, eren grans llengües de foc. Li vaig dir adeu a casa meva perquè pensava que no en quedaria res”, ha admès. Però aquest dilluns, que hi ha pogut tornar, només s’ha trobat calcinat el jardí: “A dins està tot perfecte, ni les mosquiteres s’han fet malbé! És increïble, no sé si va fer com un túnel de foc, però només s’ha cremat el jardí, la casa res”, deia encara amb els ulls oberts. 

Vídeo del nou incendi al Pont de Vilomara

De fet, la propietat de Martínez no és l’única que ha sobreviscut. També la granja de 1.400 porcs de Felip Armengol està feta a prova de flames. Diumenge a la tarda, mentre estava feinejant, va veure un petit foc. “Encara no havia sorgit cap incendi enlloc, que aquí en va saltar un. No va trigar ni cinc minuts que ja estàvem envoltats de foc, va ser de cop i volta”, ha exposat, encara sorprès per la gran velocitat que va assolir en pocs segons. “Però va passar molt de pressa: de la mateixa manera que s'hi va presentar, en va sortir”, ha rememorat el pagès, que també ha celebrat que tots els animals estan bé.

Transitar avui per la zona propera al foc era gairebé impossible: molts camins estaven tallats per reservar-los per als vehicles d’emergència, i s'hi han vist un anar i venir de vehicles de bombers i ADF a la recerca de zones fumejants per remullar. A més, també es veia un formigueig de veïns que s’havien ofert per lluitar contra el foc, cadascú amb les seves possibilitats. Alguns agafaven els tractors, i d’altres, com el Guillem Vilà, han agafat el camió d’aigua de la seva empresa per portar-lo fins on fes falta: “Als camions dels Bombers hi caben 3.000 litres, però jo aquí en porto 25.000 i trigo cinc minuts a descarregar-la”, ha assenyalat el veí, que no ha parat de fer voltes per anar on el necessitaven.

Primer estava en un dels camins propers a la urbanització les Brocardes, i després ha sigut un dels primers a arribar a l’incendi que aquest migdia ha tornat a posar en alerta la comarca. Cap a les quatre s’ha declarat un altre foc a prop del polígon Bufalvent, a Manresa, que ha obligat a evacuar algunes empreses. A més, les flames han passat per sobre de la finca Casa de les Arnaules. La seva mestressa, Anna Clusellas, no es podia explicar com havia passat tot tan ràpidament. “M’han trucat per si veia fum a casa, i he dit que no hi havia res. Però encara no havia acabat la frase que he vist una columna i, de cop, ja estàvem envoltats de flames”, ha exposat encara amb els ulls vidriosos. Ha marxat corrents després de deixar anar tot el bestiar i no sap com estarà la granja quan hi torni ni què hi trobarà. Clusellas, com molts altres veïns, estava molt enfadada: sospita que els focs han estat intencionats, si més no el d’aquest dilluns a la tarda. “Espero que trobin qui ha sigut”, ha desitjat, dolguda per totes les pèrdues que pot sumar i que poden significar un daltabaix per a tota la seva família. 

En canvi, per a altres ciutadans, el problema és la manca de gestió forestal i la brutícia que s’acumula als boscos. “Saps per què abans els incendis duraven un matí o com a molt un sol dia? Perquè els apagàvem amb una aixada i una destral. No com ara, que els volen apagar des d’una taula, fent plans, tot de gent especialitzada”, ha remugat mentre movia el cap a banda i banda i recordava com abans es posaven davant del foc per aturar-los.

Alguns dels habitatges del Pont de Vilomara afectats per l'incendi.
stats