Sequera
Societat  /  Medi Ambient 13/03/2023

Els peixos del pantà de Sau, sentenciats per la sequera

El Govern buida l'embassament per salvar l'aigua que hi queda i sacrificarà entre 50 i 60 tones d'espècies

3 min
El pantà de Sau, que s'ha començat a buidar del tot, per aprofitar la poca aigua que té després de dos anys de sequera

Pantà de SauEl transvasament de la poca aigua que quedava embassada a Sau cap al pantà de Susqueda ha començat. Fa uns dies el Govern va ordenar augmentar l'alliberament de 0,3 hm³ per dia als 0,5 actuals. La mesura, forçada per la sequera excepcional que pateix Catalunya, es fa per preservar la qualitat de l'aigua del pantà i de tota la conca del Ter i garantir el seu aprofitament per a l'ús prioritari, que és abastar la població. El pantà de Sau ja està en el mínim històric del 10% (abans de començar el buidatge fregava el 17%) i la profunditat no supera els 20 metres, una cota que comença a posar en risc els peixos que hi habiten, que sense pluja les pròximes setmanes i al ritme actual podrien morir d'aquí un mes. L'arribada prematura de la calor, a més, empitjora la situació perquè accelera el procés d’estratificació (separació de les capes d’aigua de menor a major temperatura) i redueix l’oxigen del medi de les espècies.

Davant d'aquesta situació, que implica la mort anunciada dels peixos de l'embassament en les pròximes setmanes, el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha optat per aplicar un pla de pesca controlada per retirar-los de l'aigua. L’actuació no s'ordena per salvar les espècies, sinó per evitar que els peixos es morin i es podreixin massivament dins de l'embassament i, llavors, contaminin l'aigua que hi queda. "La prioritat absoluta és garantir la qualitat per a l'ús humà del volum d’aigua de l’embassament de Sau, que en el nivell actual pot abastir un milió d’habitants durant tres mesos", ha explicat la directora de l'Àrea d'Execució d'Actuacions de l'Agència Catalana de l'Aigua, Elisabet Mas, en una compareixença aquest dilluns davant la presa del pantà.

Els peixos, sacrificats per seguretat

Basant-se en els càlculs del 2005 —l'última vegada que es va engegar aquest operatiu—, el departament preveu retirar una tona i mitja de peixos al dia durant un mes i mig, que és el termini màxim amb què treballa, i calcula que així s’arribarà als 60.000 quilos capturats. Tots els peixos recollits se sacrificaran, perquè nou de les deu espècies que habiten l’embassament (silurs, sandres, carpins, carpes o peixos sol) són invasores, així que, segons els tècnics del Govern, s'hauran d'executar seguint la normativa vigent relativa a espècies exòtiques. Els estudis de l'ACA no han localitzat cap espècie protegida ni autòctona d'interès a la zona, només una espècie local desplaçada, el barb de l'Ebre, que no és pròpia de la conca del Ter; però resulta inviable traslladar-la a un altre hàbitat, perquè podria alterar la biodiversitat existent. "Si no fem res i no plou, moriran igualment", ha dit el responsable d'espècies invasores del Departament, Jordi Ruiz.

Descens de la primera embarcació al pantà de Sau.

Pescadors professionals de xarxa

L’operatiu s’ha iniciat avui amb el descens en grua de les embarcacions des del pont de la presa, que han fet una primera avaluació del fons de l'embassament. Les tasques de pesca començaran dimarts o dimecres i, de moment, hi treballaran pescadors professionals en tres embarcacions provinents de la confraria de Blanes, que en les pròximes setmanes s’ampliaran fins a cinc. A causa de la poca profunditat de l’embassament, pescaran amb recollida en xarxa, una tècnica molt poc freqüent a les costes catalanes que ha obligat a anar a buscar els estris necessaris a l’Escala i a Mallorca. A més de les embarcacions pesqueres, s’utilitzarà pesca elèctrica en els racons de poc abast i la pesca manual en els indrets de difícil accés. També es preveu la recollida d'espècies en superfície, mitjançant vaixells tipus pelicà, en cas que es produeixi alguna mortaldat dins de l'embassament.

stats