Sequera
Societat Medi Ambient 04/04/2023

El Govern deixarà omplir les piscines d'hotels, centres esportius i comunitàries

L'ACA prepara una modificació de les restriccions derivades de la sequera per motius de salut pública aquest estiu

5 min
La piscina municipal de Maspujols, al Baix Camp

BarcelonaEl prec municipal per garantir que les piscines públiques siguin refugi de les calorades d'estiu ha estat atès. Les restriccions a què obliga la situació greu de sequera a Catalunya incorporaran una excepció que, fins i tot, va més enllà del que demanaven els ajuntaments. Finalment, totes les piscines municipals que sigui per obres o per algun altre motiu estiguin buides ara com ara podran omplir-se, però també es permetrà que se n'omplin de privades sempre que siguin d'ús comunitari. Aquest requisit obre la porta a les piscines d'hotels, clubs esportius privats i també les comunitàries de blocs de veïns que, per alguna raó, encara no estiguin a punt. El Govern ha aprovat fer una modificació del pla de sequera vigent per flexibilitzar aquesta mesura a les portes de l'estiu per motius de salut pública.

Tot i que caldrà esperar encara unes setmanes per conèixer la lletra petita de quines piscines rebran llum verda i amb quins requisits, l'objectiu és incloure aquelles que siguin "d'ús comunitari en un espai compartit, és a dir, les que no utilitzi una sola família" a casa seva, ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. A més, ha avançat que es treballarà perquè les piscines que tinguin "activitat econòmica al darrere", com ara les dels hotels, també puguin funcionar amb normalitat. La Generalitat treballa en un informe detallat per definir quines piscines es podran considerar "refugis climàtics" i, per tant, si ara estan buides se'ls autoritzarà que s'omplin i funcionin amb normalitat. Ara mateix, amb les restriccions vigents, està totalment prohibit omplir i reomplir piscines a les zones en excepcionalitat (on viuen sis milions d'habitants), i la Generalitat es dona un marge d'un mes per aclarir les noves normes en aquest àmbit. El que previsiblement seguirà vetat és omplir de zero o reomplir les piscines de cases particulars.

Plaja ha insistit que es pren la decisió de flexibilitzar la normativa relativa a les piscines atenent la demanda municipal i tenint en compte les altes temperatures que poden assolir-se a l'estiu en bona part del país. "L'any passat vam tenir a l'estiu temperatures que s'esperaven per al 2050", ha recalcat citant les dades del Meteocat. Més enllà d'això, ha insistit que la situació de les setmanes vinents pot ser molt complicada i ha demanat a totes les administracions i ciutadans un ús responsable de l'aigua.

Les pèrdues i fugues d'aigua a la xarxa suposen el 20% de tota l'aigua potable que es malbarata a Catalunya, segons dades de l'ACA d'aquesta mateixa setmana. Per tal d'acompanyar els municipis en obres que resolguin fuites i problemes a la infraestructura, el Govern ha anunciat una línia de 50 milions d'euros per a obres d'urgència en l'abastament municipal. A més, s'ampliarà una segona línia de subvencions amb fins a 40 milions per a millores en la distribució. Per poder anar més de pressa a reduir les pèrdues a la xarxa, Plaja també ha apuntat al govern espanyol: "El PERTE d'eficiència de l'aigua ens ajudaria molt en l'àmbit econòmic".

Sancions no immediates

La vigilància perquè es compleixin les restriccions i els topalls en el consum d'aigua que imposa el pla de la sequera vigent és un dels grans reptes ara com ara per a les administracions. Les sancions que es preveuen per als municipis que estan gastant més aigua de la que l'ACA els permet va ser la font del desacord entre la Generalitat i partits com JxCat o el PSC a la cimera de divendres passat, tot i que el Govern subratlla que no té intenció de posar cap multa de manera imminent als municipis incomplidors. "El camí dels expedients oberts se seguirà, però ara com ara no hi ha cap ajuntament sancionat i estem convençuts que els multats seran casos excepcionals", ha apuntat la portaveu del Govern.

El que no s'ha fet públic és el llistat de quins són aquests municipis que han sobrepassat el consum d'aigua i que ja han rebut avisos de l'ACA. Avui, però, el Govern s'ha obert a donar més detall sobre els consums que fan els ajuntaments: "Es publicarà, si és necessari, un llistat de municipis i pèrdues d'aigua per prioritzar actuacions i reduir-les, però no es farà de manera immediata", ha dit Plaja, que ha apuntat que la decisió podria arribar si Catalunya entra en emergència per la sequera, un estadi encara més greu que no es pot descartar per als mesos vinents si no plou aviat.

Cinc municipis sense pla de sequera

Quan els tambors de sancions van començar a sonar, els municipis també van afanyar-se a complir una altra de les seves obligacions, més de tipus estratègic, com és l'elaboració de plans d'emergència amb les mesures que prendrien si les coses van mal dades i cal endurir les restriccions. Dels 64 municipis de més de 20.000 habitants que estaven obligats a enviar aquests documents a l'ACA, un 25% té avui dia el pla rebutjat o, en el cas de cinc ciutats, encara pendent d'entregar.

Una d’elles és Figueres, que aquesta setmana ha rebut una sanció de 1.500 d’euros per no haver-lo presentat ni haver respost al requeriment de l’ACA. El decret de sequera vigent preveu multes de fins a 10.000 euros per als qui no presentin el pla. El vicealcalde de la ciutat, Pere Casellas, critica la sanció i diu que no té en compte res del que la ciutat ha estat duent a terme: “Consumim 194 litres per habitant i dia, molt per sota dels topalls, hem fet inversions en el reg i a les canonades, substituint fibrociment”. Com Figueres, tampoc Cornellà de Llobregat, Esparreguera, Cerdanyola del Vallès i Viladecans han aportat els documents. Avui, en canvi, han arribat els de Molins de Rei, Ripollet, Calafell i Valls.

Una de cada tres ciutats s'ha afanyat per presentar-lo les darreres setmanes i, per això, l'ACA té ara mateix en estudi i valoració 19 plans d'emergència que caldrà esperar per saber si són aprovats o no. N'hi ha onze més que han de refer el pla que van entregar perquè l'ACA els hi ha tombat per algun motiu. En aquesta situació hi ha, per exemple, Rubí, que està ara mateix refent el pla d'acord amb observacions tècniques que va fer l'ACA. "Treballem per enviar-lo de nou com més aviat millor, hi estem a sobre", indiquen a l'ARA fonts municipals, que subratllen que la ciutat compleix amb la dotació màxima que té assignada de consum d'aigua i que, en el seu cas, té en compte que és una ciutat industrial amb més necessitats del sector econòmic instal·lat. Com Rubí, ciutats com Tarragona també tenen el pla d'emergència rebutjat per l'ACA: "Són causes esmenables, no canvis substancials, i confiem a tenir-lo enllestit a finals de mes", apunten fonts de l'Ajuntament a l'ARA.

Obres anticipades

Tot i la falta de consens polític a la cimera, el Govern ha decidit tirar endavant les mesures que es comprometia a fer en l'esborrany que finalment no va ser aprovat amb la resta de forces polítiques. Això implica, a banda de les línies d'ajudes als municipis per fer obres de millora, anticipar obres de grans infraestructures que, si bé no resoldran la sequera actual, ajudaran per a pròxims episodis en el futur. La licitació per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera es farà aquest semestre, i d'aquí dos mesos es vol tenir enllestit el projecte per construir la tercera dessalinitzadora del país, que serà a Cubelles.

A més, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja treballa en dos nous pous en l'àmbit del Besòs, dels quals podria començar a extreure l'aigua aquest mateix mes de juny. També preveu accelerar la construcció de dues potabilitzadores més al Besòs (on ja n'hi ha dues) que permetrien aprofitar més l'aigua de l'aqüífer i la del riu. Pel que fa a l'aigua regenerada, que ja està sent molt valuosa al Llobregat per combatre la sequera (el 25% de l'aigua que surt de les aixetes metropolitanes ve d'aquest recurs), es definirà un pla inversor específic per multiplicar les fonts de regeneració.

stats