Medi ambient
Societat Medi Ambient 29/10/2022

Pistes obertes menys dies i remuntadors més lents: les pistes d'esquí afronten la crisi energètica

Les pistes d'esquí de la Catalunya del Nord obriran menys dies per la crisi energètica

3 min
L'estació d'esquí de Font-Romeu, als pirineus

ParísL'arribada del fred es fa esperar, però les estacions d'esquí de la Catalunya Nord ja es preparen per a la nova temporada. Serà un hivern complicat per la crisi energètica, però les estacions han pres mesures perquè la factura no es dispari i posi en perill la seva viabilitat econòmica. "No hi haurà problemes per als esquiadors", diu Michel Poudade, president de Les Neus Catalanes, l'associació que agrupa les estacions dels Pirineus catalans com ara Font-Romeu, Les Angles, Formiguera i Puigmal 2900, entre d'altres. Tot i l'alça del preu de l'electricitat, confien en un "impacte limitat" de la crisi gràcies a les mesures que ha impulsat el govern francès per frenar l'augment, a les bones previsions de públic i a les mesures d'estalvi que es posaran en marxa. "Creiem que la crisi energètica tindrà relativament poc impacte en les estacions catalanes", assegura Poudade a l'ARA.

Les estacions han previst mesures d'estalvi energètic. L'estació de Puigmal 2900, que l'any passat va reobrir després de vuit anys tancada, ha decidit aquesta temporada obrir els remuntadors només de dijous a diumenge, els dies de més afluència d'esquiadors, per reduir el consum energètic. Només durant les vacances funcionaran cada dia. "És probable que el cost de l'electricitat es multipliqui per tres aquest hivern. Tancant els nostres cinc remuntadors esperem reduir l'augment de la factura", explicava el director de Puigmal 2900 a France Info.

A diferència de les altres estacions d'esquí de la Catalunya del Nord, la de Puigmal 2900 és totalment privada i no es pot beneficiar de l'escut tarifari aprovat pel govern francès per limitar l'augment de la factura energètica. Tot i el tancament dels remuntadors tres dies a la setmana, l'estació estarà oberta per a la resta d'activitats que ofereix, com ara l'esquí nòrdic.

Telecadires més lents

Les altres estacions han pres mesures menys visibles, com ara la reducció de la velocitat dels remuntadors i telecadires –quan no hi hagi llargues cues– o la supressió de l'esquí nocturn, que necessita una gran il·luminació i dispara el consum elèctric. "Els telecadires reduiran la velocitat en funció de la cua que hi hagi, però els esquiadors no ho notaran perquè estem parlant d'un o dos minuts més d'espera", explica a l'ARA la responsable de comunicació de Font-Romeu Pirineus 2000, Maude Lletche.

A Les Angles, ja fa algunes temporades que el telecabina va a menys velocitat quan l'afluència d'esquiadors és baixa. "Augmentar el temps de viatge en un minut permet estalviar un 20% d'electricitat", sosté Poudade. Segons el president de Les Neus Catalanes, aquest any és encara més important les mesures per consumir menys energia, però el cert és que fa anys que les pistes d'esquí fan "esforços" en aquest sentit. "Cada vegada hi ha més consciència de la importància de reduir el consum", assegura.

A Font-Romeu han impulsat altres mesures, com ara la formació en ecoconducció dels tècnics que fan funcionar els remuntadors i telecabines o la disminució de la producció de neu artificial gràcies a avenços tecnològics. Les màquines de neu van ara equipades amb uns radars que mesuren l'alçada de la neu a les pistes i permeten conèixer millor la necessitat de neu artificial i adaptar-ne la producció. Així s'espera consumir menys aigua i menys electricitat.

Malgrat la crisi energètica, les estacions són optimistes. Després d'una temporada 2021-22 amb xifres rècord d'esquiadors –el conjunt de les pistes de Les Neus Catalanes van rebre 1,4 milions de visitants, dels quals més d'un 20% eren catalans–, confien a repetir l'èxit per compensar l'augment de preus energètics. "Esperem que l'afluència sigui similar a la de l'any passat. Si el baròmetre són les reserves d'allotjament i la compra de forfets de temporada que s'han produït en els últims dies, aquest any serà com la temporada passada", apunta Lletche. La responsable de comunicació de Font-Romeu també assegura que han decidit no repercutir l'augment de preu de l'energia en els esquiadors i els forfets només seran un euro més cars que l'any passat.

Per a aquest hivern, les estacions esperen "una bona temporada", confirma Poudade. "Per a nosaltres serà important poder obrir pel pont de la Puríssima, perquè són vacances a Espanya i és una setmana de molta afluència", explica el també alcalde de Les Angles. Ara només falta que arribi el fred.

stats