Medi Ambient
Societat Medi Ambient 23/02/2023

Un estudi proposa instal·lar 3,5 milions de plaques solars al llarg de l'AP-7 per cobrir el 4% de la demanda

Els investigadors de la URV apunten que gairebé el 73% de les necessitats energètiques podrien cobrir-se amb fotovoltaica en espais urbans

Ara
3 min
Plaques fotovoltaiques en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa instal·lació de plaques solars en cobertes, espais degradats o infraestructures (per exemple convertir l'AP-7 des de la Jonquera fins a Ulldecona en una via generadora d'energia fotovoltaica) podria arribar a cobrir el 72,9% de la demanda energètica a Catalunya. Ho defensa l’estudi del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del departament de Geografia de la URV, que calcula que la producció de renovables en espais urbans a la demarcació de Tarragona podria arribar a cobrir el 134% del consum elèctric actual al territori. En un segon estudi, els geògrafs Sergi Saladié i Lluís Salvat també proposen farcir de plaques fotovoltaiques el traçat d'una de les principals artèries viàries del país, l'AP-7: amb 3,5 milions de plaques solars es cobriria el 4% de la demanda elèctrica del país, segons els seus càlculs.

"No calen tants megaprojectes, es poden superar els objectius amb petita renovable i ocupant els espais urbans", ha defensat Saladié, en declaracions que recull l'agència ACN. Els autors han defensat que volen "desmuntar el mite" que la transició energètica necessita projectes de grans empreses de renovables. Saladié explica que l’abastiment energètic renovable no presenta problemes d’espai, sinó que hi ha “una manca de voluntat política”.

La Xarxa d'Entitats Catalanes per a una Transició Energètica Justa ha organitzat la presentació dels dos estudis, públics des de l'any passat. Amb les conclusions a les quals han arribat les dues investigacions, els ecologistes demanen que es tinguin en compte els espais antropitzats a l'hora de desenvolupar nous projectes energètics i evitar així els efectes negatius que consideren que poden causar macroprojectes en el medi natural i rural. En aquest sentit, els ecologistes recorden que la llei 16/2017, també coneguda com la llei del canvi climàtic, proposa una transició energètica basada en un sistema energètic descentralitzat i de proximitat, que impliqui els actors locals en la producció d'energia i que fomenti l'energia distribuïda.

Pel que fa a la proposta sobre l'AP-7, l'estudi proposa que les plaques fotovoltaiques s'ubiquin en talussos de la calçada i accessos, cobertes d'edificacions en àrees de servei, ponts, suports de senyals indicatives, pas per àrees de servei o descans i les antigues àrees de peatges. Segons els càlculs dels investigadors, es podria ocupar fins a 704,4 hectàrees, cosa que equivaldria al 24% de la superfície d'aquesta via d'alta capacitat i a la col·locació de més de tres milions i mig de plaques solars. Tot plegat, permetria cobrir entre el 3% i el 5% de la demanda elèctrica actual del país.

L'estudi sobre la potencial instal·lació de plaques a la demarcació de Tarragona concreta que se'n podrien col·locar unes 13.000 en cobertes i espais urbans i periurbans i arribar a una potència propera als 5.000 MW. Els autors no només defensen que es cobririen amb escreix les necessitats del territori, sinó que també apunten que el 90% dels municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre podrien ser excedentaris en tots els escenaris de consum i, alhora, es compliria de llarg l'objectiu per a l'any 2030 de cobrir la meitat del consum amb energia renovable. Per contra, aprofitar el potencial energètic de prop de 5.000 MW només representaria utilitzar el 0,4% de la superfície disponible.

Els dos estudis han estat presentats a les administracions locals i "bastants Ajuntaments s'han mostrat molt interessats" en les conclusions que s'exposen, segons defensen des de la Xarxa d'Entitats Catalanes per a una Transició Energètica Justa. De moment, però, cap dels dos documents s'ha fet arribar formalment al Govern.

Els plans del Proencat

Una guia que recentment ha publicat la Generalitat amb els criteris ambientals per a la implantació de plaques fotovoltaiques al territori recull justament el compromís de la llei perquè les instal·lacions "es desenvolupin, sempre que sigui possible, aprofitant espais ja alterats per l'activitat humana i minimitzar l'ocupació innecessària del territori". Fonts del Govern, de fet, han apuntat a l'ARA que la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (Proencat 2050), una mena de full de ruta, recull una ocupació màxima del 2,5% de tot el territori sumant les instal·lacions fotovoltaiques i eòliques que es faran els pròxims anys, sense comptar tot el que s'instal·li sobre cobertes.

Perquè aquests números siguin possibles, a més de fomentar l'autoconsum amb plaques damunt les teulades dels edificis també caldrà l'aportació dels 1.000 MW d'eòlica marina projectats a Roses. El famós projecte Tramuntana, per tant, cobriria la meitat de les necessitats d'aquestes instal·lacions offshore.

*Aquesta notícia ha estat modificada i ampliada per un error en el primer paràgraf.

stats