Societat 07/07/2014

Memòria d'Onzes de Setembre, en imatges

La mostra 'A propòsit de l'11 de Setembre' es pot visitar fins al 18 d'octubre

Ara
2 min

BarcelonaA propòsit de l'11 de setembre pren com a punt de partida la Diada Nacional de Catalunya i proposa al visitant un itinerari fotogràfic que comença amb el Tancament de Caixes, quan l'any 1899 els comerciants catalans van abaixar les persianes per protestar contra una pujada d'impostos impulsada pel govern espanyol, i s'acaba amb la Via Catalana del 2013.

La cronologia, les etapes i les formes de les mobilitzacions catalanistes, les vicissituds del monument a Rafael Casanova i l'oficialització de la Diada formen part de la narració d'una exposició fotogràfica que es pot veure a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona fins al proper 18 d'octubre.

La mostra integra més de 160 fotografies, la majoria, còpies originals d'època distribuïdes en 5 àmbits que no es poden deslligar de la història del catalanisme polític.

"La nostra voluntat era crear una exposició que anés més enllà de l'11 de Setembre –explica Jordi Roca, un dels dos comissaris de l'exposició–. El que pretenem és reflectir la història política de Catalunya també a través dels moviments socials".

Les primeres fotografies de la commemoració de l'Onze de Setembre mostren la diversitat d'espais en els quals se celebrà la jornada.

El desplaçament dels actes commemoratius des del passeig de Sant Joan fins al xamfrà d'Alí Bei amb la ronda de Sant Pere corrobora el consens progressiu que va despertar la celebració de la Diada entre els catalanistes.

No obstant això, en aquells primers anys del segle es van impulsar altres jornades commemoratives, com ara la Festa Nacional Catalana, que rememorava el Corpus de Sang del 1640.

L'oficialització de la Diada es va produir l'11 de Setembre del 1931, enmig d'un clima d'optimisme que generava l'aprovació a les Corts del projecte d'Estatut.

Durant els anys de la Segona República, la Diada va esdevenir una festa cívica que aplegà els principals representants de totes les institucions de Catalunya i la societat civil catalana.

No va ser fins a l'any 1978 quan va tornar la Diada de manera oficial amb el restabliment de la democràcia.

L'exposició forma part del programa d'actes del Tricentenari BCN, organitzat per l'Ajuntament de Barcelona per commemorar el 300è aniversari dels fets de l'11 de Setembre del 1714, i també es pot visitar virtualment a la web de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

stats