Societat 05/06/2019

"El menjar no es llença": el clam d'Ambauka i Espigoladors contra el malbaratament alimentari

La Fundació Espigoladors publica un videoclip reivindicatiu ideat amb alumnes de primària

Ara
3 min

BarcelonaEl grup musical Ambauka i la Fundació Espigoladors s'han unit aquesta primavera en la lluita contra el malbaratament alimentari amb la publicació d'un videoclip que vol conscienciar la població sobre la importància d'aprofitar els aliments. La cançó, titulada 'El menjar no es llença', s'inclourà com a tema en el pròxim disc dels Ambauka.

En la ideació i elaboració del videoclip hi han participat alumnes de primària de l’Escola Anton Busquets i Punset, del municipi de Calders. L'escola va ser la guanyadora en categoria infantil de la quarta edició del premi #elmenjarnoesllença, que s'organitza cada any des de la Fundació Espigoladors. El premi consta de dues categories. A la categoria infantil es demana als nens i nenes que enviïn contes il·lustrats que reflexionin sobre el malbaratament d'aliments i que ajudin a sensibilitzar sobre el tema. A la categoria juvenil, els participants han d'enviar, a través d'un vídeo, les seves idees i propostes per fer front al malbaratament d'aliments.

Escenes i coreografia pensades per alumnes de primària

D’aquesta manera, l’Escola Anton Busquets i Punset de Calders, el centre guanyador del primer premi amb el seu conte il·lustrat anomenat 'El cuc en acció!', ha participat en la gravació d’aquest videoclip dels Ambauka, produït per la productora audiovisual Octarino Media i que compta amb el finançament de l’Agència de Residus de Catalunya. Els nois i noies de Calders han participat en la gravació del videoclip, però també en la ideació de personatges, les escenes i la coreografia, ja que la idea ha sigut fer-los partícips del procés de creació i rodatge.

El premi #elmenjarnoesllença neix de la voluntat de fomentar la participació i el compromís d’infants i joves en la construcció de respostes i solucions davant d’aquest repte global empoderant-los a través del foment d’un paper actiu davant les realitats socials. La cinquena edició del premi #elmenjarnoesllença ja està en marxa, amb premis com tallers de cuina o tauletes.

Qui són i què fan els Espigoladors?

La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari. L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida de tot el seu projecte és l’activitat d’espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.

La major part d’aquesta recollida, un 95%, es canalitza directament a entitats socials i punts de distribució d’aliments que fomenten una alimentació saludable per a persones en situació vulnerable. La part restant, un 5%, és transformada en conserves 100% naturals i artesanals (melmelades, cremes, compotes, patés...) que elaboren al seu obrador sota la marca es im-perfect®, la primera marca d’aliments de l’estat espanyol que comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents alimentaris.

Alhora, l’obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, genera oportunitats laborals que permeten la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, principalment d’aquest barri i municipi.

La sensibilització i el desenvolupament de projectes vinculats amb el malbaratament alimentari és un altre dels pilars fonamentals d’Espigoladors, que imparteix tallers educatius en escoles i instituts i tallers de sensibilització i de cuina d’aprofitament a entitats socials, desenvolupa projectes d’ApS i campanyes per a municipis, i organitza activitats de responsabilitat social corporativa (RSC).

stats