Societat 30/05/2017

Menys alcohol i tabac però més cànnabis i píndola de l'endemà: els hàbits dels joves barcelonins

El 26% d'alumnes de Barcelona diuen haver patit assetjament sexual, segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona

Laia Vicens
2 min
Un noi es fa un porro en un parc de Barcelona

BarcelonaEls adolescents de Barcelona d'entre 13 i 19 anys fumen menys tabac i comencen a beure alcohol més tard, però, en canvi, consumeixen més cànnabis i prenen més píndoles del dia després. Aquestes són les principals conclusions de l'enquesta de factors de risc en estudiants de secundària (FRESC), que elabora cada quatre anys l'Agència de Salut Pública de Barcelona i que radiografia els hàbits dels joves.

Tabac, drogues i alcohol

Es retarda l'edat de començar a beure

L'enquesta posa en relleu una tendència molt decreixent del tabac, sobretot entre les noies, de manera que la diferència entre sexes s'ha reduït. Entre el 2004 i el 2008, el consum d'aquesta substància a 4t d'ESO (16 anys) era del 20%, mentre que ara es troba per sota del 13%.

La mateixa tendència s'ha observat en el consum d'alcohol. Per exemple, un 43,8% de les noies de 2n d'ESO han provat l'alcohol, quan el 2008 ho havien fet el 67,2%. En el cas dels nois, el percentatge també disminueix del 60,4% al 41,8%. Amb l'edat, això sí, el consum d'alcohol augmenta molt, encara que també disminueix en comparació amb fa 9 anys. El 70,6% de les noies de 4t d'ESO n'han consumit algun cop, mentre que el 2008 ho havien fet el 85%. En el cas dels nois, del 87% s'ha disminuït al 79%.

En canvi, l'APSB detecta un repunt en el consum de cànnabis, que puja sobretot entre els nois de 4t d'ESO. Si el 2008 només un 2,5% n'havien provat en l'últim mes, el percentatge s'enfila fins a l'11,1% aquest any. La comissionada de Salut de l'Ajuntament, Gemma Tarafa, ha dit en roda de premsa que és un "repunt puntual".

Sexualitat

1 de cada 4 menors de 16 anys ha tingut relacions sexuals

L'informe destaca que el 25,1% dels nois i el 22,7% de les noies de 16 anys han mantingut relacions sexuals amb penetració, uns percentatges que creixen exponencialment als 18 anys, quan són del 53,7% en nois i del 52,8% en noies. Així, un 80% dels alumnes han utilitzat mètodes com el preservatiu, la píndola o l'anell vaginal, encara que cada un presenta una tendència diferent.

L'ús del preservatiu ha sigut força estable, i la píndola de l'endemà creix exponencialment, especialment a 4t d'ESO, en què les noies passen del 9,3% al 23%. A 2n de batxillerat, 4 de cada 10 alumnes han utilitzat aquest mètode alguna vegada, quan fa només 4 anys el percentatge no arribava al 30%.

Discriminació

1 de cada 4 noies, víctima d'un abús sexual

L'enquesta revela que el 26,4% de noies de 2n de batxillerat han patit alguna vegada abús sexual, entès com qualsevol conducta verbal o física amb contingut sexual ofensiu o no desitjat. El cap d'avaluació de l'ASPB, Carles Ariza, ha explicat que la dada suposa un augment d'uns 10 o 12 punts respecte del 2012. Aquest percentatge és més gran en centres escolars en barris amb un nivell socioeconòmic desfavorit (18,9% davant del 15,3% dels barris afavorits).

En aquest sentit, gairebé 2 de cada 10 alumnes diuen haver patit maltractaments físics o emocionals per part de la seva parella, davant d'un 12% dels nois. Els percentatges creixen a mesura que creix l'edat.

stats