Una Mercè en petit comitè i amb més policia que mai

La ciutat posa el focus sobre 13 escenaris on hi haurà desplegament preventiu d'antiavalots per evitar botellons

3 min
El Piromusical descentralitzat de les festes de la Mercè de l'any passat

BarcelonaBarcelona es prepara per viure, a partir de demà, unes Festes de la Mercè que l'acostin una mica més a la recuperació de l'esperit de festa major. Tornaran les cercaviles i la festa de foc, que l'any passat no es van poder fer, i que aquest cop es preveuen amb un format encara pandèmic: amb públic estàtic i aforament restringit. Serà una Mercè perimetrada perquè tots els escenaris de la festa estaran tancats i només hi podran accedir aquelles persones que hagin reservat entrada amb antelació, un màxim de 3.000 als espais més multitudinaris. L'Ajuntament, de fet, amb l'objectiu d'evitar al màxim les temudes aglomeracions, demana a tothom que no tingui reserva que no faci l'intent d'acostar-se als escenaris perquè quedarà prou lluny per no gaudir del xou. Es tancaran, també, els parcs al voltant dels escenaris i l'accés de vehicles a zones poperes. I preocupa el que pugui passar als espais que no formen part de la festa, que quedaran lliures de tanques i oberts, per tant, als botellons com qualsevol cap de setmana, però amb un previsible augment de gent al carrer i amb la reobertura –encara molt limitada– de l'oci nocturn, que només podrà activar els espais exteriors.

Per intentar fer front a les aglomeracions nocturnes, la ciutat mobilitza aquest any més agents que mai en els torns nocturns –467 agents només de la Guàrdia Urbana, un 25% més dels que hi havia en l'última Mercè prepandèmica– i es desplegaran de manera preventiva agents dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra i de l'ara anomenada unitat de reforç d’emergències i proximitat (UREP) de la Guàrdia Urbana. Hi haurà un 30% més de presència policial que en un cap de setmana d'aquest estiu, quan els operatius ja es reforçaven contra els botellons. En total, la Guàrdia Urbana mobilitzarà 1.005 agents durant els quatre dies.

El dispositiu preparat blinda 13 dels 22 escenaris de la festa, que són els que per configuració i per nivell d'afluència de gent poden derivar més fàcilment en aglomeracions i on estaran desplegats els antidisturbis. Es tracta d'espais com el Moll de la Fusta, la plataforma del Fòrum o el camp de futbol de la Vall d'Hebron, que és un dels escenaris que aquest any debuten en el nou model de Mercè descentralitzada. A la llista també hi ha ubicacions cèntriques, com la plaça de Sant Jaume, que dijous estarà tancada per a la celebració del toc d'inici, que tindrà lloc just després de la lectura del pregó.

Aquest any només hi podran accedir 600 persones, totes assegudes en cadires, un punt que ha generat les crítiques de grups com JxCat, que acusa l'alcaldessa de buscar la manera de protegir-se de possibles xiulades. La crítica ha indignat el tinent d'alcalde de Cultura, Jordi Martí, que veu una "irresponsabilitat" en les declaracions i nega que es doni a l'espai on hi ha l'Ajuntament un tractament diferent de la resta. Es tanquen tots. El covid fa impensable ja la imatge de la plaça de Sant Jaume a rebentar de públic per veure la diada castellera. Aquest any, els castellers, encara en un format molt reduït, aixecaran els seus pilars al passeig de Gràcia.

El dispositiu que avui han detallat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, també posarà especial atenció en les inspeccions per evitar que les botigues venguin alcohol fora d'hores o que hi hagi llauners. És a dir, en la prevenció dels botellons. "Actuarem de manera molt intensa amb aquelles conductes relacionades amb el subministrament d'alcohol", ha avisat Velázquez, que també ha advertit que s'actuarà de manera "reactiva" amb denúncies a qui consumeixi alcohol al carrer, que està prohibit per l'ordenança de convivència.

Lluita contra l'absentisme

La previsió policial de la Mercè també preveu un tractament específic per a aquelles zones que queden més allunyades del transport públic, amb un desplegament extra d'agents per evitar possibles agressions masclistes o LGTBIfòbiques en els trajectes o, si més no, garantir una resposta tan ràpida com sigui possible. Aquestes actuacions específiques es preveuen a l’àrea de l'Estadi Olímpic de Montjuïc i a la zona de platges.

Més enllà de la batalla contra els botellons, l'altre front d'aquesta segona Mercè pandèmica serà evitar que es repeteixi l'absentisme de l'any passat als espectacles, quan de mitjana un 33% de les persones que havien reservat entrada no s'hi presentaven. L'Ajuntament insisteix en la crida a la corresponsabilitat perquè, tenint en compte que només hi ha 100.000 entrades per participar en la Mercè, s'anul·lin les que no es preveu fer servir. Per fer-ho més fàcil, aquest any s'ha fet més visible el procés de renúncia a les entrades a la web i s'ha previst un sistema de reserves per franges horàries i ja no per espectacles concrets.

stats