Societat 31/07/2017

Més pressió a Colau perquè aprovi la nova ordenança de terrasses

El grup municipal demòcrata demana al govern que no apliqui la normativa actual abans no s'arribi a un acord per reformular-la

Selena Soro/marta Valls
4 min
Terrasses a la plaça del Sol, a Barcelona.

BarcelonaMés pressió per al govern d'Ada Colau perquè aprovi la nova ordenança de terrasses. El cap del grup municipal demòcrata, Xavier Trias, ha demanat al govern que no apliqui la normativa actual abans no s'arribi a un acord per reformular-la. La intenció de Trias és evitar més picabaralles entre el Gremi i el consistori. L'última va passar fa 4 dies, quan la guàrdia urbana va retirar diverses terrasses al carrer Mandri. Malgrat la pressió que arriba de tots els fronts, el segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha respost que no deixaran "d'aplicar la normativa", encara que reconeix que cal arribar a un acord d'ampli consens "com més aviat millor", però no ha marcat cap data per aconseguir-lo.

Per la seva banda, el Gremi de Restauració de Barcelona assegura que ha viscut com una "agonia" els dos anys d'aplicació de l'ordenança de terrasses, que des que es va començar a aplicar ha provocat enfrontaments entre els restauradors, l'administració municipal i els veïns, principalment per les reduccions horàries, la limitació del nombre de taules i l'obligació de fer determinades reformes, per a alguns massa estricta i per a uns altres insuficient.

El director general del Gremi, Roger Pallarols, ha demanat aquest dilluns en una roda de premsa que el govern aprovi amb urgència una nova ordenança de terrasses que posi fi a la problemàtica actual. En principi, l'acord polític havia d'haver-se tancat abans de l’estiu per fer possible que la nova ordenança s'apliqui abans que s’acabi l’any. Tot i això, en la reunió d'aquesta tarda de dilluns entre Xavier Trias i Jaume Collboni, Collboni no ha marcat cap nova data per tancar definitivament l'acord. "Volem que hi hagi el màxim consens perquè la normativa que s'aprovi sobrepassi el mandat i tanqui aquesta problemàtica", ha declarat el segon tinent d'alcalde.

Treva amb la normativa actual

En la mateixa línia del cap de l'oposició, Xavier Trias, el sindicat CCOO ha emès un comunicat en què demana flexibilitat a l'aplicar l'ordenança actual de terrasses. La normativa que ara està en vigor la va aprovar el govern de Trias però la va començar a aplicar Colau, i el sindicat la defineix com "una ordenança maldestra aprovada per l'anterior govern municipal i aplicada d'una manera excessivament administrativa per l'actual consistori".

D'altra banda, i per intentar pressionar encara més l'Ajuntament, el Gremi ha anunciat un acord amb el grup municipal d'ERC que estableix uns mínims d'ordenació, basats en el manteniment dels horaris sense reduccions, l'establiment d'uns salaris mínims per als treballadors i la garantia d'espais accessibles i transitables. El president d'ERC, Alfred Bosch ha defensat que "l'acord és possible" i ha instat el govern municipal a acceptar la proposta del grup i del Gremi.

En referència al salari mínim, l'acord proposa que sigui de 1.000 euros, tal com es va votar en consell plenari. Així i tot, Pallarols ha reivindicat que el conveni actual de restauradors ja fixa un salari mitjà més alt, situat en 1.400 euros bruts al mes. El president d'ERC considera que qui no compleixi el conveni hauria de perdre la llicència. Els republicans també proposen que les taules no quedin mai desateses i que a l'hivern les estufes es regulin sempre per sota d’una determinada temperatura per evitar problemes ambientals.

Pel que fa als horaris, actualment les terrasses que no estan sotmeses a un règim especial tanquen a mitjanit els dies laborables i a la 01.00 h els divendres i vigílies. És l'horari que demana mantenir el Gremi, lluny del que exigeixen els veïns. La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) va demanar al juny al govern d'Ada Colau -format per PSC i BComú- que la nova ordenança de terrasses estableixi un horari més restrictiu, amb les 23.00 h com a hora de tancament per norma general. L'acord entre ERC i el Gremi no especifica quin hauria de ser el nombre de taules per terrassa permès, un aspecte que es vol treballar més endavant.

En el mateix sentit s'ha manifestat també el cap de l'oposició, Xavier Trias, que recalca "la sintonia del grup demòcrata amb les propostes del gremi". Gremi de Restauració", espera que l'acord es pugui estendre també al govern i a la resta de l'oposició.

Historial de picabaralles entre l'Ajuntament i el Gremi

L'última picabaralla entre l'Ajuntament i el Gremi de Restauració de Barcelona va ser fa 4 dies, quan el consistori va retirar diverses terrasses del carrer Mandri. L'any passat, el govern de Colau va retirar també diverses taules de la Boqueria, que els restauradors van tornar a treure al carrer com a forma de protesta.

El desacord per l'ordenança de terrasses ha arribat fins i tot als tribunals. Al març, el jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona va anul·lar la reducció de l’horari de les terrasses dels carrers Blai i Blesa, i la sentència va confirmar l'horari únic a tot Barcelona, els laborables fins a la mitjanit i els divendres i festius fins les 01.00 h. El jutge va anul·lar la regulació del govern de Colau i va imposar al consistori les costes del procediment, d’aproximadament 2.000 euros.

stats