Societat 30/04/2015

El trànsit a les àrees urbanes és la principal font de soroll a Catalunya

Representen l’1% dels registres realitzats a tot el món a través de l’aplicació per a mòbils de l’Agència Europea del Medi Ambient NoiseWatch des que es va crear, el gener del 2013

Ara
2 min
A la Campanya s’hi han adherit 32 ajuntaments i entitats locals, 29 enginyeries i entitats ambientals de control i 15 escoles i instituts.

BarcelonaL’activitat 'Visc amb soroll?', proposada pel departament de Territori i Sostenibilitat amb motiu del Dia Internacional de Conscienciació envers el Soroll, ha tingut una gran resposta ciutadana. Durant tota la jornada de dimecres es van rebre uns 1.000 mesuraments via Twitter o WhatsApp, i l’aplicació NoiseWatch va tenir 1.851 registres des de Catalunya. Aquesta xifra suposa prop de l’1% de tots els mesuraments realitzats a través d'aquesta aplicació arreu del món des que el servei es va posar en marxa el gener del 2013.

Els resultats obtinguts es poden consultar a través d’un mapa de Google Earth, disponible a la web del departament de Territori i Sostenibilitat, i els mesuraments realitzats amb NoiseWatch, amb el visor habilitat per l’Agència Europea de Medi Ambient.

A la campanya s’hi han adherit 32 ajuntaments i entitats locals, 29 enginyeries i entitats ambientals de control i 15 escoles i instituts.

L’activitat ha permès recollir un ampli ventall de dades, algunes d’indrets sobre els quals fins ara no es disposava d’informació, tot i que aquest no era l’objectiu principal. L’avaluació del soroll ambiental la fan les administracions i els titulars de grans infraestructures a través dels mapes estratègics de soroll. Aquests mapes quantifiquen el soroll ambiental de les grans aglomeracions i de les grans infraestructures, i avaluen la població exposada a aquests nivells. A més, a Catalunya tots el municipis han de disposar de mapes de capacitat acústica, que estableixen el soroll màxim de cada carrer del municipi.

Les dades obtingudes en aquesta campanya de mesuraments col·lectius corroboren les conclusions obtingudes en els mapes de soroll realitzats en diferents ciutats: aproximadament un 30% dels ciutadans que viuen en grans aglomeracions urbanes estan exposats a més de 65 decibels (dB) durant el dia, i un 20%, a més de 55 dB durant la nit. Aquesta xifra és la que volen reduir les administracions per aconseguir que tothom pugui viure en indrets amb una qualitat acústica adequada. A les grans aglomeracions urbanes, prop del 90% de la contribució a aquests nivells elevats és deguda al trànsit rodat.

Els mesuraments realitzats amb l’app han estat possibles gràcies al servei gratuït NoiseWatch de l’Agència Europea del Medi Ambient. Les dades que aporten són indicatives, ja que procedeixen del que interpreten els micròfons dels telèfons mòbils, i no es poden considerar precises com les que s’obtenen amb mètodes de mesura professionals. De tota manera, permeten familiaritzar els ciutadans amb les metodologies de mesura, els nivells, la normativa existent o el significat i la percepció de l’escala en dB.

stats