Meteo 28/02/2019

Final de febrer amb rècords de temperatura i nivells de contaminació disparats

Barcelona acumula tres dies seguits amb nivells de partícules per sobre del que està permès

Miquel Bernis
3 min
Barcelona ahir coberta per la pol·lució de partícules en suspensió.

BarcelonaDes que divendres passat va entrar una massa d'aire càlid acompanyada de pols del Sàhara la contaminació s'ha disparat en diferents indrets de Catalunya. Medi Ambient va activar un avís preventiu dimarts, i davant la persistència dels valors alts de partícules ahir va declarar un episodi de contaminació que encara es manté actiu. El desencadenant han sigut els tres dies seguits en què les estacions de mesurament de l'Eixample i el Poblenou de Barcelona han marcat valors de PM10 per sobre del nivell permès. De manera més intermitent, molts altres pobles i ciutats han arribat a superar el llindar de salut pública els últims dies. Reus, Tarragona, Granollers, Amposta, Manlleu i Lleida són algunes de les ciutats en què les partícules s'han situat per sobre dels 50 micrograms per metre cúbic permesos en un moment o altre de la setmana.

Aquest episodi de contaminació no ha comportat encara cap de les restriccions de trànsit previstes en la normativa del desembre del 2017: les limitacions s'aplicaran quan hi hagi algun episodi de contaminació per òxid de nitrogen. Aquest dijous a Gràcia l'NO2 va arribar a un pic per sobre del límit permès de 200 ug/m3, però perquè s'activi un episodi fa falta que siguin com a mínim dues les estacions que ho facin i durant més d'una hora.

Nivell de diòxid de nitrogen a l'estació de la Plaça de Gal·la Placídia de Barcelona

Coincidint amb l'episodi ahir la plataforma Stop Contaminación BCN va anunciar una campanya de recollida de fons amb la finalitat de demandar l'Ajuntament per aquest motiu. Es queixen que les administracions han permès que durant més de vuit anys la contaminació hagi estat per sobre del límit legal permès.

La contaminació la generem cada dia, però al final els factors que fan vessar el got acostumen a ser meteorològics: la falta de vent dels últims dies, la persistència d'un anticicló i sobretot dues entrades d'aire càlid acompanyat de pols sahariana en pocs dies han generat la situació.

Les previsions fan pensar que avui la pol·lució serà igual o superior a la dels últims dies, sobretot a la tarda coincidint amb l'operació sortida del cap de setmana. La setmana que ve s'entreveu el pas de diferents sistemes frontals que trencaran l'estancament anticiclònic, activaran el vent i ajudaran a fer baixar la contaminació.

Temperatures rècord

Les entrades d'aire saharià han provocat també temperatures inèdites en aquests últims dies de febrer. Gairebé la meitat de les estacions del Meteocat han batut aquesta setmana el seu rècord de temperatura del mes, i sèries amb més de 100 anys de dades com les de l'Observatori Fabra del Tibidabo i de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes també han tingut els últims dies temperatures inèdites. A l'Ebre el termòmetre va superar per primer cop en un mes de febrer els 27º i al Tibidabo hi ha hagut quatre dies amb més de 20 graus, una dada també inèdita.

Malgrat, això globalment el febrer no batrà rècords mensuals. La inversió tèrmica ha fet que en cotes mitjanes i altes les temperatures hagin sigut molt altes, però segurament no hi haurà cap rècord. L'anticicló provoca calor al migdia però també nits fredes. Tant és així que, per exemple, a Olot ja hi ha hagut 47 matins amb temperatures sota zero des que ha començat l'any, cosa molt poc habitual.

Aquest hivern sí que passarà a la història com un dels més secs en bona part del país. En els últims tres mesos a Barcelona només hi han plogut 27,6 l/m2, el quart hivern més sec a la ciutat en més de 100 anys, i tot i que encara no hi ha dades definitives en molts altres indrets quedarà al podi dels més mancats de precipitacions.

stats