Congestes de neu de dos metres i mig entrada la segona quinzena de maig

Les màquines llevaneu obren aquests dies amb dificultat el pas cap a la coma d'Arcalís

Semblen imatges d'una gran nevada d'hivern, però són fotografies fetes aquesta setmana a Andorra. Els tècnics de l'Àrea de Protecció i Conservació del Govern d'Andorra, el COEX, treballen des de diumenge colgats entre parets de neu tan altes com les seves màquines per obrir un tram de 2,5 quilòmetres de la carretera número 3 d'Andorra.

El seu objectiu és obrir la carretera que dona accés a la coma d'Arcalís, un punt d'interès turístic del Principat. Es tracta d'un tros de carretera molt particular, situat a uns 2.200 metres d'alçada i que a l'hivern es converteix en pista d'esquí. Les imatges, per tant, no corresponen a l'obertura d'una carretera normal després d'una nevada a Andorra, sinó a una feina que es fa normalment en aquesta època de l'any quan ja s'acosta l'estiu.

Segons el cap del COEX, Jordi Garcia, és habitual que aquesta època de l'any hi ha hagi encara un metre o un metre i mig de neu en aquesta zona del Pirineu, però les congestes d'aquest any, de fins a 2,5 metres, donen fe que la temporada ha estat complicada per a ell i els treballadors de la seva àrea. Segons Garcia el gruix de neu en aquest punt en alguns moments de l'hivern ha superat els 4 metres. “Aquest any no ens hem trobat amb cap nevada excepcional, però en canvi hi ha hagut una gran quantitat d'episodis de neu de 20 o 30 centímetres”, ens explica Jordi Garcia, que a més a més puntualitza que molts d'aquests episodis han estat en cap de setmana, fet que ha obligat a treballar de valent per evitar problemes greus a les carreteres.

Les màquines llevaneu del COEX deixaran demà obert el pas cap a la coma d'Arcalís, després de cinc dies de feina per netejar un tram de 2,5 quilòmetres. A aquesta època la neu és molt gelada i compacta i no és fàcil de treballar. Sense la feina de les màquines segurament aquest tram de carretera no seria transitable fins passat Sant Joan.

Més continguts de