La Unió Europea tem un estiu de grans incendis

La falta de pluja i l'escalfament global disparen el risc de focs al centre i al nord del continent

La Unió Europea alerta del risc que els incendis puguin ser un problema important els pròxims mesos, no només als països del sud del continent, on ja ho són habitualment, sinó també al centre i al nord del continent. El perill és una suma sobretot de dos factors: la possibilitat que l'estiu torni a provocar temperatures rècord com l'any passat i la manca de pluja que arrosseguen moltes zones d'Europa.

La temporada d'incendis es preveu superior al normal tant pel que fa al nombre d'incendis com per la superfície cremada, segons va explicar ahir en roda premsa el comissari europeu de Gestió de Crisis, Janez Lenarcic. "Les regions favorables a patir incendis forestals ja no són només el sud d'Europa sinó també el centre i fins i tot el nord del continent", va alertar Lenarcic.

El 29 de maig la cap de predicció d'incendis del Centre Europeu de Predicció (ECMWF), Francesca Di Giuseppe, alertava per Twitter que molts punts del Regne Unit, França, Alemanya, el Benelux o els països bàltics estan en una situació de risc d'incendi anormalment alta per a l'època. Bèlgica ha registrat el mes de maig més sec des del segle XIX, cosa que ha perjudicat greument els cultius de la zona.

Les dades de mesos com l'abril són curioses: mentre la península Ibèrica ha tingut condicions de pluja i humitat del terreny superiors a les normals, bona part d'Europa ha estat sota els efectes d'un anticicló que ha evitat les precipitacions. Els nivells d'humitat en el territori són anormalment baixos en bona part del continent, segons dades de l'ECMWF.

En el cas de Catalunya, les condicions són fins i tot d'humitat excepcional en alguns indrets si s'agafen dades dels últims sis mesos. Els mapes d'estat de la sequera que elabora habitualment el Meteocat dibuixen condicions d'humitat excepcional en diversos punts de la costa i sobretot a les Terres de l'Ebre.