La concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera ha assolit valors rècords aquest maig

A l'observatori de Mauna Loa (Hawaii), de la NOAA, s'han superat les 414 parts per milió

L'augment de la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera sembla no tenir aturador. A l'observatori que la NOAA té situat dalt de tot del volcà Mauna Loa (Hawaii), de 4.170 metres d'altitud, la mitjana d'aquest mes de maig ha arribat a les 414,7 parts per milió (ppm). Es tracta del valor més elevat mai registrat en més de seixanta anys d'observacions.

Ara fa tot just un any es va arribar a 411,2 ppm. Aquest augment de 3,5 ppm és el segon increment interanual més important registrat.

La concentració de CO augmenta any rere any, i l'increment és cada cop més accentuat. Si bé als anys 90 d'un any a l'altre la pujada de la concentració d'aquest gas a l'atmosfera era d'1,5 ppm, durant l'última dècada l'augment anual s'ha situat entorn les 2,2 ppm. De fet, el llindar de les 400 ppm fa tot just cinc anys que es va superar per primera vegada.

Tal com es pot veure a la gràfica, l'evolució al llarg de l'any de la concentració de diòxid de carboni assoleix el seu màxim anual al mes de maig, mentre que el mínim sol ser a finals de tardor. Aquesta oscil·lació és deu al fet que a l'hemisferi nord hi ha més superfície terrestre i, per tant, més superfície forestal, en comparació amb l'hemisferi sud. Durant l'estiu, els arbres i les plantes absorbeixen una gran quantitat de CO, i això en fa baixar la concentració a les portes de l'hivern.