El juny també s'entreveu plujós

Res fa pensar en un canvi de patró en el temps de les pròximes setmanes

Arrenquem el mes de juny pendents del pas d' una borrasca que diumenge podria deixar pluges abundants en algunes comarques. Els mapes de tendències a més llarg termini fan pensar que aquesta situació de pluja no serà l'única del mes, i que l'escenari més probable és el d'un mes de juny amb més precipitacions del normal.

Així ho indiquen les previsions de l'agència nord-americana NOAA, que pinten un sisè mes de l'any clarament plujós en bona part de la península Ibèrica i als Alps, i en canvi un mes sec a la meitat nord d'Europa. Pel que fa a la temperatura, les anomalies més destacables s'entreveuen a la meitat sud de la Península i al nord d'Àfrica, on el juny podria ser clarament fresc. En canvi, a Centreeuropa la tendència es dibuixa cap a un juny càlid. Catalunya, el País Valencià i les Balears quedarien enmig d'aquestes dues zones, i les previsions, per tant, no apunten cap a temperatures estranyes per a l'època.

La NOAA no és l'única font de previsions d'aquest tipus, el Centre Europeu de Predicció també elabora previsions similars mitjançant el projecte Copernicus. A principis de maig les previsions europees també indicaven un mes de juny amb tendència a més pluja del que és normal a Catalunya i al voltant del golf de Lleó, però sense una anomalia tan marcada. Caldrà esperar alguns dies més per conèixer una previsió més actualitzada. En canvi, pel que fa a la temperatura els models europeus pintaven una tendència cap a la calor prematura.

De moment, a curt termini la setmana que ve estarà marcada efectivament per una continuació del temps de les últimes setmanes: tempestes de tarda freqüents combinades amb moltes estones de sol. La temperatura es mantindrà a ratlla, fins al dia 10 com a mínim no hi ha cap indici de calor intensa.

Aquest tipus de models també entreveuen la tendència més probable a tres mesos vista. En aquest sentit la NOAA també pinta una tendència cap a un estiu amb més pluja del que és normal i una calor normal, o fins i tot una mica per sota de la normal. L'última actualització del model europeu, que data de principis de maig, preveia, en canvi, un estiu calorós i sense anomalies destacables en les precipitacions.