El novembre ha estat molt sec a Catalunya però normal pel que fa al termòmetre

A la ciutat de Lleida han enregistrat el novembre amb més glaçades de la seva sèrie

El balanç climàtic fet pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) destaca que el mes de novembre ha estat sec a gran part país, comparable al dels anys 2006 o 2009.

El mapa que il·lustra aquesta notícia permet comprovar que, a la majoria de comarques, s'ha recollit menys del 30% de la precipitació que hauria de caure segons la mitjana. Destaquen, però, dos sectors amb precipitació superior a l'habitual: la costa del Baix Empordà i alguns punts de l'Alt Pirineu i l'Aran. Cal ressaltar, en aquest sentit, els 127 l/m² de l'Estartit i els 169 de Lac Redon.

El Meteocat atribueix els registres de la Costa Brava a l'episodi de precipitació dels dies 4 i 6 de novembre. Els registres de l'Alt Pirineu es deuen sobretot al pas de fronts atlàntics i a la freqüència de situacions del nord que afavoreixen les precipitacions en aquell entorn.

Novembre normal o fred a gran part de Catalunya

En el context d'un 2017 molt càlid, amb predomini de mesos amb una temperatura mitjana superior a la climàtica, no deixa de ser noticiable que n'enregistrem un que s'aproximi a la normalitat.

El Servei Meteorològic defineix el novembre de termomètricament normal o fred a Catalunya, si bé ha estat càlid en punts de la serralada Prelitoral, el delta de l'Ebre, el Prepirineu, les Alberes i la conurbació de Barcelona.

Cal destacar diferències de gairebé dos graus per sota la mitjana climàtica del període de referència 1961-1990 en algunes estacions d'alta muntanya, i a l'entorn d'un grau per sota la mitjana a diverses localitats de l'interior.

A l'Observatori Fabra, en canvi, la mitjana s'ha situat 1,3 ºC per sobre de la mitjana d'aquest període de referència, però 0,7 ºC per sobre si ens agafem el període de referència 1981-2010.

Més glaçades a Lleida que a cotes mitjanes del Pirineu

Segons càlculs de l'ARA, l'estació meteorològica històrica de l'Aemet de la ciutat de Lleida va anotar 15 dies amb mínimes inferiors als 0 ºC, una dada que iguala les dels anys 2007 i 1991, i suposa un rècord pel que fa al nombre de jornades amb glaçades en un mes de novembre. La sèrie de dades va iniciar-se l'any 1959.

El fenomen d'inversió tèrmica ha contribuït a l'elevat nombre de glaçades en zones enclotades de l'interior i del Pirineu. A Guardiola de Berguedà, a tall d'exemple, a l'estació del SMC pròxima al fons de la vall va enregistrar 21 mínimes inferiors a la marca dels 0 ºC. Una mica més amunt, a Bagà, a una cota de 860 metres, l'estació del Meteoclimatic en va totalitzar cinc menys, 16 en concret. A Gisclareny, a gairebé 1.400 metres, n'hi va haver només 13, una dada realment curiosa si la comparem amb la de la ciutat de Lleida.

Més continguts de