Més de 6.000 alumnes sense classe a les comarques gironines, la Catalunya Central, l'Alt Camp i el Solsonès

L’episodi de fred siberià va deixar ahir al vespre les primeres emblanquinades i ha provocat afectacions en algunes de les principals autopistes i carreteres del país aquest matí

Protecció Civil ha anunciat restriccions "previsiblement generals" davant les nevades que s'esperen que tornin aquest dimarts al vespre. Segons ha explicat el director general de Protecció Civil, Joan Delort, la d'avui serà una "una jornada de trasbals respecte del que estem acostumats", perquè les previsions ara com ara són "les més desfavorables". "Estem davant d'un episodi de caràcter excepcional, de gran dimensió. Haurem de requerir de tots accions a les quals no estem acostumats. Que ningú s'estranyi o s'espanti", ha avisat.

Davant el temporal de neu que es preveu, Joan Delort ha explicat que demanaran al Servei Català de Trànsit que restringeixi la circulació de camions de forma generalitzada. "No té gaire sentit que ho restringim en funció d'on vagi nevant. Ho haurem de fer abans. Tots aturats, perquè no sabem exactament on nevarà. O ho fas amb caràcter general o difícilment te'n sortiràs", ha afirmat. També és possible que s'incrementin els controls dels Mossos per comprovar si els cotxes porten cadenes.

De fet, l’episodi de fred siberià va començar a deixar ahir al vespre les primeres emblanquinades i ha provocat afectacions en algunes de les principals autopistes i carreteres del país aquest matí de dimarts, en què és obligatori dur cadenes o els camions tenen restringit el pas en alguns trams.

Consulta aquí l'estat de les carreteres en directe

Les carreteres catalanes van recuperant la normalitat després de la nevada de les últimes hores que ha afectat principalment Osona, la Selva i la Garrotxa. Ja es pot circular sense cadenes per les principals vies del país i queden 42 quilòmetres afectats per la neu i el gel a l'Eix Transversal, la C-25, entre Gurb i Santa Coloma de Farners. Només és obligatori circular amb cadenes en una carretera secundària, la BV- 5114, a l'alçada de Campins. I només hi ha una carretera tallada per la neu, és la GIV-5201 a Viladrau. Altres vies secundàries afectades per la neu i el gel són la GI-543 de Viladrau cap a Arbúcies, la GI-550 a Santa Coloma de Farners, la GI-552 a Arbúcies, la GIV-5411 a Sant Hilari Salcalm.

Sense escola per la neu

La neu ha obligat aquest dimarts a tancar 21 escoles i un total de 3.390 alumnes s'han quedat sense classes, segons ha indicat el Departament d'Ensenyament. A més, s'han hagut de suspendre 121 rutes d'autobús escolar -entre elles, totes les de la comarca d'Osona-, deixant a casa 2.816 alumnes més. En total són 6.206 alumnes que no han pogut anar a l'escola. 

Els centres que han hagut de tancar són majoritàriament escoles i instituts de la comarca de la Selva, als municipis d'Anglès, la Cellera de Ter, Amer, Osor i Sant Hilari de Sacalm, així com Alpens, Muntanyola, Oristà, Perafita, Sant Boi de Lluçanès, Santa Maria d'Oló, Roda de Ter, Seva, Navàs, Gironella, Olvan i Puig-reig, a les comarques de Barcelona. També ha tancat l'escola de Mont-ral (Alt Camp) i les escoles Ardèvol-Freixinet i El Pi a Solsona (Solsonès). Pel que fa a les rutes de transport escolar afectades, hi ha les 44 de la comarca d'Osona, 13 del Vallès Oriental, 7 de la Selva, 11 del Berguedà, 3 del Bages, 2 del Moianès, una del Solsonès i les 40 de les comarques adscrites als serveis territorials d'ensenyament de Lleida.

Nit d'afectacions a autopistes i carreteres principals

La nit ha estat complicada en alguns punts del territori i el telèfon 112 ha rebut fins a 340 trucades relacionades amb el temporal, de les quals 138 són d'Osona i 37 del Moianès. De fet, a Osona ha estat una de les comarques més afectades i s'ha suspès tot el transport escolar, i també han quedat anul·lades algunes rutes al Moianès, a la Selva i al Berguedà. En total, 4.308 alumnes no han pogut arribar amb normalitat a l'escola, sobretot a les comarques de Girona i la Catalunya Central. La Universitat de Vic també ha informat que ha cancel·lat les classes i 5.000 alumnes s'han vist afectats. 

Ja dilluns al vespre, a l’AP-7 entre Vallgorguina i Llinars, Trànsit va establir l’avís per neu i gel a la calçada, i el mateix va passar a l’Eix Transversal (C-25) i al túnel de Bracons (C-37). De fet, l'Eix Transversal ha estat la carretera més afectada i una desena de conductors s'han quedat atrapats a la C-25, que ha quedat tallada al llarg de 36 quilòmetres entre la Selva i Osona. Un camió ha quedat travessat i ha impedit l'arribada de la màquina llevaneus. Això ha obligat alguns conductors a passar la nit a la carrera.

"Certa psicosi"

L’arribada de la neu a cotes inesperades va fer que molts ciutadans decidissin sortir de casa seva per anar a comprar cadenes. Així ho va explicar a l’ACN Rosa Pérez, responsable d’una gran botiga d’articles per a vehicles de motor de l’àrea del Vallès, que va assegurar que en els últims dies moltes persones havien anat a l’establiment a comprar-ne. “Hi ha certa psicosi”, va admetre la venedora, que va explicar que a diferència d’altres anys aquest 2018 ha esgotat existències i ha hagut de fer una comanda extraordinària. En aquest mateix sentit es va expressar l’Amanda Rivera, una treballadora d’una benzinera de Sabadell, que va afirmar que en les últimes 24 hores han entrat a l’establiment desenes de persones preguntant si tenien cadenes per l’amenaça de nevades.