La méteo: menys inestabilitat i més calor a partir d’avui

Els models insisteixen en una nova pujada evident dels termòmetres a finals de setmana

La nit ha tornat a ser lleugerament moguda al sector central del litoral i del prelitoral. L’aire fred que va arribar dilluns a la matinada i que va ser el que va provocar els ruixats i les tempestes nocturnes ha tornat a fer de les seves aquesta matinada, en què, juntament amb una circulació de vents molt concreta, hi ha tornat a haver alguns ruixats tot i que de menys intensitat i més locals. En aquest sentit han deixat fins a (en l/m 2):

  • Llagostera, 15
  • Sentfores, 11
  • Cardedeu, 11
  • Sant Feliu de Guíxols, 10
  • Pineda de Mar, 9
  • Dosrius, 9
  • Piera, 9
  • Blanes, 7
  • Malgrat de Mar, 6

Com ahir, aquestes precipitacions puntualment podran aguantar fins a primeres hores del matí. Tan sols a la tarda, a les comarques de l’interior del nord-est, al voltant de les Guilleries i el Montseny, podrien formar-se alguns ruixats poc importants que podrien durar puntualment fins a les primeres hores de la nit. Els últims reductes de precipitació podrien caure a la matinada en algun punt de la costa entre el Camp de Tarragona i l’àrea metropolitana de Barcelona, però amb una probabilitat bastant baixa que toquin terra: tot apunta que els ruixats descarregaran sobre mar.

Pel que fa a l’estat del cel, a la meitat oest del territori estarà assolellat en general, mentre que a la resta, a les comarques de Barcelona i de Girona, serà  variable amb més sol que núvols al litoral, i amb més nuvolositat a la tarda a l’interior. En aquest sentit, la tramuntana que encara seguirà bufant amb intensitat moderada i puntualment forta a la Costa Brava, sobretot al sector nord, mantindrà allunyada la nuvolositat. A partir de la tarda i vespre, el vent de nord perdrà força i s'acabarà imposant el vent de sud en aquests punts.

Dimecres el dia serà força tranquil. La massa inestable ja s’enretirarà i no esperem pas precipitacions, llevat dels possibles ruixats durant la matinada. El sol serà el protagonista de la jornada amb alguns núvols inofensius al matí a la costa central i a la tarda en punts de l’interior de Barcelona i de Girona.

D'altra banda, la clara refrescada de la temperatura que ha dut aquesta massa d’aire fred sembla que té les hores comptades. Avui els termòmetres es mantindran similars al migdia, mentre que demà la pujada serà més notòria amb un ascens lleuger. Però entre dijous i divendres la calor forta tornarà afavorida per l’arribada d’una nova massa càlida del nord d’Àfrica que dispararà els termòmetres.

Dijous alguns termòmetres ja arribaran fins als 35 ºC a l’oest, i divendres aquesta temperatura s’estendrà a molts punts de l’interior fins als 38 ºC a Ponent. Malgrat que a la costa la temperatura no arribarà a passar dels 32 ºC, la xafogor tornarà a ser molt destacada. Tot i que les altes temperatures baixaran una mica el cap de setmana amb l'arribada d'alguns ruixats, ens mantindrem pràcticament tota la setmana vinent amb anomalies positives respecte a la mitjana climàtica.