Nova nit de rècords històrics de temperatura mínima

Al centre de Barcelona s'han registrat mínimes de 30 graus, i a Roses de 32 ºC

Les temperatures màximes desorbitades de dissabte, amb valors de fins a 42 graus a Tortosa, 41 a St. Sadurní d'Anoia, 40 ºC a la Zona Universitària de Barcelona i a l'aeroport de Reus, i la presència d'alguns núvols, ja feien preveure una nit gairebé infernal en alguns sectors de la costa.

Rècords a Barcelona

Els pronòstics s'han complert i aquesta ha sigut, novament, una nit de rècords de temperatura mínima. L'estació del Meteocat del centre de la ciutat de Barcelona no ha baixat de 29,8 ºC, i bat, doncs, els 29,4 ºC de dissabte.

A l'Observatori Fabra el termòmetre no ha baixat de 28,4 ºC, una dada gairebé rècord de temperatura mínima. Fins ara l'únic precedent superior correspon a la nit del 6 al 7 de juliol del 1982, en un context d'onada de calor i amb un incendi forestal al Garraf. Llavors la mínima no va baixar de la marca dels 30 graus. Curiosament, però, aquells 30 ºC de mínima no van quedar reflectits ni anotats als registres històrics perquè durant el dia, al vespre, el termòmetre va acabar baixant per sota d'aquesta marca, tal com ha explicat Antonio Gàzquez, l'observador del Fabra. Gàzquez també destaca que caldrà esperar fins avui al vespre per veure si aquests 28,4 ºC queden anotats o no, com la mínima històrica més elevada de l'Observatori Fabra.

A l'aeroport del Prat la mínima d'aquest diumenge, 27,3 ºC, ha superat d'una dècima el rècord històric de dissabte.

Rècord a l'Observatori de l'Ebre

A l'estació centenària de Tortosa han registrat una mínima de 26,8 ºC, un valor que supera els 26,3 ºC de mínima més elevada, del 18 d'agost de l'any 1949.

També hi ha hagut temperatures nocturnes d'escàndol en punts de la Costa Brava a causa de la tramuntana reescalfada, que ha impedit el refredament nocturn. És el cas de Roses, on el termòmetre no ha baixat de 32,1 ºC, a Portbou de 30,3 ºC o a Espolla de 30,2 ºC.

Les mínimes tropicals no han sigut exclusives de la costa: també n'hi ha hagut en cotes mitjanes de les muntanyes a causa del matalàs d'aire calent que hi ha en altura. Segons les dades de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, al Santuari de Queralt (1.200 m) no han baixat de 22,9 ºC, a Montserrat (cota 900 m) de 24,3 ºC, i al Tagamanent (1050 m) de 22,5 ºC.

Lleu descens a partir de dilluns

La pròxima nit podria ser tan càlida com les dues anteriors, per bé que en alguns indrets el termòmetre ja començarà a recular lleugerament. Les temperatures nocturnes s'aniran normalitzant gradualment al llarg de la setmana vinent.