La méteo: gotes de fang, algunes tempestes i canvi d'ambient

Aquest cap de setmana baixarà la humitat i les nits ja no seran tan suaus

Aquesta tarda les pluges aniran a més, i de cara al vespre fins i tot s'estendran cap a comarques de la costa i del prelitoral. Fins a les 4 de la tarda destaquen els 39 l/m2 acumulats a Espot, els 23 de Boí, els 17 de Vielha i els 12 del Pont de Suert. Les pluges aniran acompanyades de fang a causa de la forta entrada de pols del Sàhara que fins i tot ha provocat que s'hagi delcarat un episodi de contaminació per partícules.

Episodi de contaminació per partícules en bona part de Catalunya

Els núvols i la pluja han frenat el termòmetre en moltes comarques de l'oest, les màximes més altes avui s'han produït a la costa, en contra del que sol passar. Destaquen els 23 graus del Prat de Llobregat, de Sitges i de Tortosa, o els 22 de Barcelona i de Tarragona. A Ponent i en algunes comarques centrals a primera hora de la tarda molts termòmetres marcaven entre 6 i 8 graus menys que ahir.

Demà s'obriran moltes clarianes i disminuirà clarament la pols en suspensió. A la tarda descarregaran algunes tempestes al Pirineu i en comarques com la Garrotxa i l'Alt Empordà. No és descartable que algun ruixat s'estengui per altres comarques de Girona. Xàfecs curts però localment forts. A primera hora la temperatura serà una mica més baixa, però al migdia l'ambient continuarà sent molt càlid per a l'època.

El cap de setmana predominarà clarament el sol, però en comarques com la Selva, el Maresme, Osona i també al voltant del Montseny dissabte hi haurà estones de cel mig ennuvolat, sense que es pugui descartar fins i tot algun xàfec curt però intens en aquests sectors. Diumenge començarà amb sol arreu, però a la tarda ja s'iniciarà un nou canvi de temps que provocarà nevades al Pirineu a partir de diumenge al vespre.

Dilluns una entrada d'aire fred en altura excitarà les nuvolades en molts indrets, però sobretot descarregaran ruixats i tempestes en punts del Pirineu i en comarques de Girona. El canvi de temps de dilluns provocarà una nova nevada abundant en molts punts del Pirineu, amb gruixos que podrien tornar a superar els 10 o 15 cm a les cotes altes de la serralada. La cota de neu segurament tornarà a baixar per sota dels 1.500 metres en l'inici de la setmana que ve.

Les millors fotos meteorològiques de l'any

Les nits del cap de setmana deixaran de ser tan suaus com les últimes, però tot i que el termòmetre baixarà més de 5 graus en algunes comarques interiors i del Pirineu, el cap de setmana no serà tan fred com l'anterior. Entre dilluns i dimarts sí que podrien tornar temperatures tan baixes com les que ja hem tingut en diversos moments d'aquest mes d'octubre. A llarg termini sembla que seguirem parlant de més canvis de masses d'aire. Tot i que la setmana que ve començarà amb un fred destacable, és possible que arribem a Tots Sants amb temperatures bastant més suaus.

Tant demà com diumenge el vent es deixarà sentir moderat en moltes comarques, un vent aponentat que farà que l'ambient segueixi sent càlid a la costa i que reduirà dràsticament la humitat tan marcada dels dos últims dies. Dilluns el vent girarà a mestral i bufarà amb ratxes fortes a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona.