La méteo en 1 minut: més clarianes però temperatures a ratlla

Aquesta tarda de Sant Jordi els ruixats es concentraran sobretot al Pirineu i al Prepirineu

ORIOL RODRÍGUEZ / MIQUEL BERNIS

Les clarianes han anat guanyant terreny amb el pas de les hores, però continuen descarregant algunes tempestes al Pirineu i en punts de la Catalunya Central, on se seguiran fent presents durant la resta de la tarda i durant el vespre de la diada.

Després d'una setmana amb molts núvols, vent i temporal de mar, entre ahir al vespre i avui han arribat algunes pluges abundants, sobretot a l'Empordà. Destaquen els 75 l/ m2 que han caigut a Torroella de Fluvià, els 74 de Castelló d'Empúries i els 67 de Figueres, i també els 25 de la Bisbal d'Empordà o els 22 de Banyoles.

De la resta de la setmana n'hem d'esperar un temps més tranquil, sobretot amb més clarianes però també amb ruixats més escassos. Demà encara plourà en alguns punts del Pirineu i el Prepirineu, fins i tot amb precipitacions destacables en àmbits com el Pallars o la Ribagorça, però en general farà força sol. Al vessant sud del Pirineu la cota de neu arribarà a baixar puntualment fins als 1.000 metres, tot i que pujarà novament a partir del vespre. Marxarà la irrupció de pols del Sàhara que ha fet ploure fang de forma abundant els últims dies.

Dijous el pas d'un altre front tornarà a fer que el temps sigui variable i mig ennuvolat. A la tarda arribaran a caure ruixats puntuals a Ponent, a la Catalunya Central i sobretot al Pirineu i al Prepirineu, però en general seran fenòmens aïllats i amb pluges poc abundants. Divendres i el cap de setmana ja no plourà enlloc, tot i que en algunes comarques de Girona i de Barcelona sí que hi pot haver estones de cel mig ennuvolat.

Tot i l'obertura de clarianes, no hi haurà un canvi clar cap a un ambient més càlid. La temperatura variarà poc els dies vinents. Les màximes continuaran frenades poc per sota dels 20 ºC en molts indrets, i caldrà esperar a l'inici de la setmana que ve per veure una entrada d'aire més càlid que pugui fer arribar alguns termòmetres fins als 25 graus.

El vent ja no bufarà de llevant però es continuarà deixant sentir els dies vinents, sobretot demà i dijous, en què els cops de vent del sud podran superar fins i tot els 50 o 60 km/h al Pirineu i al sud de la Costa Brava. Avui el Meteocat encara té actiu un avís per mala mar, però està previst que la situació marítima es vagi calmant amb el pas de les hores.