La méteo en 1 minut: primers ruixats en una setmana amb molts canvis de temps

Aquest dimarts descarregaran alguns xàfecs però les pluges més abundants arribaran divendres

Avui ha passat una d'aquelles coses curioses que de vegades provoca el vent: la temperatura més alta del dia a Catalunya s'ha assolit a la Vall d'Aran. Entre les dades d'estacions oficials del Meteocat i de l'Aemet el valor més alt d'avui són els 18,7 graus assolits a Bossòst, seguits dels 16,3 graus de Malgrat de Mar i dels 16 de Blanes. Al centre de Barcelona la temperatura s'ha quedat en 15,3 graus. L'anomenat vent d'Espanya a la Vall d'Aran ha provocat un marcat efecte Föhn que ha disparat la temperatura al vessant nord del Pirineu.

Demà el temps serà bastant més insegur i augmentarà el risc de pluja. Les precipitacions afectaran sobretot el Pirineu i Prepirineu durant la tarda, però a la resta de comarques també és possible que calgui obrir el paraigua en algun moment de la segona part de la jornada. La pluja serà més probable a Ponent i a la Catalunya Central que no pas a la costa. En general seran pluges minses, però en àmbits com la Ribagorça i el Pallars hi podria ploure amb ganes. La cota de neu es mourà al voltant dels 2.000 metres.

Aquest no serà l'únic moment amb risc de precipitacions de la setmana. Dimecres les possibilitats de pluja se centraran sobretot a l'Empordà, i en altres comarques de l'extrem nord-est de Catalunya, però en general s'entreveu un dia amb clarianes i un cel, en tot cas, mig ennuvolat.

Entre dijous a última hora i divendres arribarà la borrasca més potent de la setmana. Per ara, els mapes del temps fan pensar que la pluja en aquest cas serà més extensa i abundant, especialment a les comarques de l'oest i a les centrals. La cota de neu ja no serà tan alta, les precipitacions que afectin el Pirineu deixaran neu com a mínim a partir dels 1.500 metres, i fins i tot a cotes més baixes en alguns indrets. Podria ser una borrasca que deixés més de 20 o 30 cm de neu al vessant sud de la serralada, sobretot a la Ribagorça. Divendres el paraigua farà falta en molts indrets, però en canvi hi ha poques possibilitats que el temps plujós continuï durant el cap de setmana.

No hi haurà grans canvis de temperatura els dies vinents, la borrasca de dijous farà que al Pirineu i Prepirineu l'ambient sigui clarament més hivernal, però en general la temperatura no es mourà gaire. És probable que dijous i divendres l'aparició altre cop de les ventades rebaixi la sensació tèrmica, però el cap de setmana previ a Nadal es preveu amb temperatures clarament per sobre del que caldria esperar. Res fa pensar que arribarem a Nadal amb un ambient gaire diferent al dels últims dies, el fred no s'entreveu protagonista de l'inici de les festes.