La méteo en un minut: retorn al temps d’estiu

La propera matinada serà fresca arreu, però de dia la temperatura serà més alta que la de dimarts.

La tongada de pluges que va començar ahir al vespre a la meitat oest està sent especialment abundant al Pirineu i Prepirineu occidental. En aquests sectors hi ha indrets on ja s'han superat els 100 l/m2 en menys de 24 hores. Fins a les 13.30 h s'havien arribat a acumular fins a:

 • 117 l/m2 a Espot
 • 89 l/m2 a la Bonaigua
 • 86 l/m2 a Farrera
 • 81 l/2 a Tírvia
 • 77 l/m2 al Pont de Suert
 • 65 l/m2 a Vielha
 • 57 l/m2 a Olp
 • 55 l/m2 a Alinyà
 • 49 l/m2 a Santa Magdalena de Serinyà
 • 41 l/m2 al PN dels Ports
 • 41 l/m2 a Tremp
 • 40 l/m2 a la Seu d'Urgell
 • 31 l/m2 a Puigcerdà

Al nord del País Valencià també hi ha hagut alguns aiguats locals. És el cas de Benicarló o Traiguera, on s'han recollit 43 l/m2 i 42 l/m2, respectivament, en poca estona. Això ha fet créixer sobtadament el cabal de les rambles i s'han produït algunes inundacions.

Al llarg de la jornada d'avui el front anirà creuant el territori d'oest a est i deixarà força núvols arreu. Fins a primera hora de la tarda les precipitacions afectaran principalment el Pirineu i el Prepirineu occidental –on podran ser localment fortes i molt abundants–, Ponent i les Terres de l'Ebre. A banda, a partir del migdia també en podran arribar de més disperses a la resta del Pirineu i Prepirineu i a la Catalunya Central. De cara a mitja tarda els núvols s'aniran trencant i deixarà de ploure.

Per avui el Servei Meteorològic de Catalunya manté vigent un avís per intensitat de precipitació al Pirineu, al Prepirineu i en algunes comarques del pla de Lleida i de les Terres de l'Ebre, on es poden acumular més de 20 l/m2 en només mitja hora. També hi ha activat un avís per acumulació de precipitació per al sector més occidental del Pirineu, on al llarg del dia es podran acumular més de 100 l/m2:

L'ambient serà menys calorós que el de dies enrere. Tant és així que per sobre dels 2.800 metres d'altitud la temperatura se situava per sota dels 2 ºC avui a primera hora del matí. Al llarg de la jornada pot nevar als cims més alts del Pirineu, entre els 2.900 i els 3.100 metres, tal com ja ho ha fet a la zona del Posets (3.375 m).

Els valors de temperatura més alts d'avui es registraran a les comarques de Barcelona, de Girona i al Camp de Tarragona, amb registres entre els 25 i els 30 ºC. En conjunt, la temperatura oscil·larà entre els 20 i els 25 ºC a la resta del país.

Amb tot, es mantindrà la mar alterada. Hi haurà entre maror i forta maror a totes les platges, és a dir, onades d'un metre a un metre i mig d'alçada a la mateixa línia de la costa. La recomanació és clara: fer cas de les banderes que onegin a la platja.

Un cop hagi acabat de creuar el front arribarà una massa d'aire més freda que farà baixar la temperatura. La pròxima nit i matinada serà fresca arreu, sobretot a l'interior. La mínima se situarà entre els 17 i els 22 ºC al litoral i al prelitoral, entre els 13 i els 18 ºC a la Depressió Central, entre els 10 i els 15 ºC al Prepirineu i entre els 8 i els 13 ºC al Pirineu.

Demà la jornada serà assolellada, amb algunes bandes de núvols prims que deixaran el cel enterbolit a estones. La temperatura màxima es recuperarà, especialment a les comarques de Lleida. Els valors més alts s'acostaran als 31 o 32 ºC, a tot estirar. Hi continuarà havent mala mar a tot el litoral, si bé amb el pas de les hores l'onatge anirà de baixa.

Més continguts de