Méteo especial: arriba el pic de temperatura de l'onada de calor

La setmana que ve afluixarà la calor i els xàfecs podrien guanyar terreny

Nova de tarda de calor molt intensa, tot i que avui les màximes més altes s'han quedat lleugerament per sota de les d'ahir. D'entre els valors més alts d'avui en destaquem:

  • Seròs, 39,8º
  • Vinebre, 39,3º
  • Alcarràs, 39,1º
  • Lleida, 38,5º
  • Viladecans, 38º
  • Tortosa, 37,9º
  • Manresa, 37,4º
  • Girona, 37,2º
  • El Vendrell, 37º
  • Barcelona (Zona Univ.), 36,9º

En alguns punts de la costa és on més s'ha disparat el termòmetre proporcionalment. A la Zona Universitària de Barcelona els 36,9º d'avui són la temperatura més alta des de la ponentada del 27 d'agost del 2010 que va provocar el rècord absolut de temperatura a la ciutat: llavors es va arribar fins als 39,3º al Raval i fins als 38,7 a la Zona Universitària.

Les dades més extraordinàries són fins ara, però, les temperatures mínimes de les dues últimes nits a la costa. Aquesta matinada el termòmetre s'ha quedat en 27,8º al barri del Raval de Barcelona. És la segona nit consecutiva amb un temperatura sense precedents en els 12 anys de dades que té l'observatori.

A l'aeroport del Prat la mínima ha sigut de 26,8º, una dada que iguala el rècord de temperatura nocturna més alta dels últims 75 anys. L'agost del 2012 i el del 2006 va haver-hi també dues nits de tan mal dormir. També en altres punts de la costa hi ha hagut temperatures escandaloses: a Premià i a Blanes no s'ha baixat de 27º en tota la nit, i a Portbou la mínima de l'estació, que és fora del nucli urbà, s'ha quedat en uns escandalosos 28,7º.

El pitjor de tot és que aquesta segurament no serà la nit més calorosa d'aquesta onada de calor. L'arribada d'alguns intervals de núvols entre aquesta tarda i sobretot demà podria afavorir que la temperatura encara baixés menys de nit durant les dues pròximes matinades. El pic de temperatura d'aquesta onada de calor s'espera per a demà i diumenge. En general la temperatura no pujarà gaire més, però en alguns punts de l'Empordà i de la Costa Daurada l'entrada molt puntual de la tramuntana i el mestral podria fer enfilar els termòmetres encara 2 o 3 graus més.

La calor anirà afluixant lentament la setmana que ve. De manera progressiva, a mesura que avanci la setmana, l'onada de calor anirà remetent, però fins dimecres no s'espera que els canvis s'arribin a notar. Cal recordar que el Meteocat manté actiu un avís per situació meteorològica de perill per calor de grau 4 sobre 6 (perill alt) a la majoria de comarques.

Pel que fa a l'estat del cel, aquest cap de setmana hi haurà alguns petits canvis. Avui el sol predominarà, però demà cal esperar un augment dels intervals de núvols, sobretot a les comarques de Girona i de Barcelona. Aquest dissabte no serà ni de bon tros un dia gris, però sí més enterbolit i mig ennuvolat en moltes comarques, sobretot a les de l'est i del nord-est.

Tot i que hi haurà alguns intervals més de núvols, avui i demà el risc de ruixats de tarda anirà a la baixa fins i tot al Pirineu. Només al voltant del Montseny i en punts de la serralada Transversal es podrien escapar alguns xàfecs molt puntals a la tarda. Diumenge les nuvolades creixeran amb més força al Pirineu, i les tempestes de tarda afectaran bastants sectors de la serralada per primer cop en força dies.

Més continguts de