Un brusc canvi de temps tancarà el pont de la Puríssima

Es preveuen fortes ventades generals durant la nit de diumenge a dilluns i pluja arreu dilluns

Dissabte variable i més fred arreu

Els núvols baixos s'han escampat al llarg de la nit i han evitat que, en general, el fred fos gaire intens. Només en algunes fondalades i valls del Pirineu, on el cel s'ha mantingut clar, hi ha glaçat de forma moderada.

Aquest dissabte serà un dia de cel canviant a prop del litoral, a les comarques gironines i també a les Balears –on les nuvolades no acabaran de marxar–, i podran deixar escapar alguna gota o ruixat aïllat. El sol es deixarà veure més estona terra endins, al Pirineu i al País Valencià especialment al matí.

A la tarda tendirà a tornar-se a anar tapant d'oest a est a causa de l'arribada d'un front càlid, que repartirà alguns plugims i nevades a cotes mitjanes del Pirineu entre última hora i la nit.

El termòmetre recularà clarament respecte al d'ahir al migdia, i avui tornarà a imposar-se l'ambient hivernal. La majoria de màximes assenyalaran entre tres i quatre graus menys que ahir i oscil·laran entre els 10 i 15 ºC.

Un diumenge temperat i ventós

Aquest diumenge caldrà estar pendents de la gènesi d'una profunda pertorbació a l'Atlàntic, que apuntarà cap a França i afectarà també directament Catalunya a partir del vespre.

De moment, demà es preveu que sigui un dia de cel força variable, amb nuvolades més espesses a la tarda i vent reescalfat de ponent i garbí que dispararà a l'alça el termòmetre, sobretot a prop del litoral i el prelitoral.

A última hora de la tarda s'activaran les primeres pluges a la cara sud del Pirineu i el Prepirineu occidental, on podran descarregar amb energia.

Forta ventada en zones poc habituades i pluja general

El vent s'enfortirà sobretot demà al vespre, i es preveu que bufi amb forta intensitat durant la nit de diumenge a dilluns, amb ratxes que superaran fàcilment els 70 km/h en moltes zones de l'interior i a la costa, però també a l'entorn metropolità de Barcelona. En algunes zones elevades del Pirineu i a les comarques gironines se superaran còmodament els 90 km/h.

La ventada minvarà dilluns de bon matí, coincidint amb el pas del front fred actiu que repartirà xàfecs generals. Les precipitacions s'iniciaran per Ponent a primeres hores de la nit de diumenge a dilluns, i dilluns al matí s'estendran pel centre i l'est del país.

La cota de neu caurà des dels 2.000 metres de demà a última hora als 800 metres de dilluns a la tarda. La cara sud del Pirineu occidental serà una de les zones que es beneficiarà més d'aquest episodi de pluja i neu. En aquest entorn es podrien acumular registres realment rellevants al final del dia.

El front tornarà a obrir les portes a vents del nord, que s'encarregaran de fer baixar el termòmetre bruscament al llarg de dilluns.

Setmana hivernal i amb més canvis

Dimarts serà una jornada plenament hivernal, amb més estones de sol en conjunt, vent als dos extrems del país i nevades –a qualsevol cota– a prop de la cara nord del Pirineu. També es podrien escapar xàfecs dispersos a les comarques del nord-est.

El temps es podria estabilitzar transitòriament dimecres amb l'arribada de l'anticicló, però s'entreveuen nous fronts i temps canviant de cara a dijous i divendres.

L'ambient es mantindrà força hivernal en conjunt, amb alts i baixos pel que fa al termòmetre.