A les portes de l'episodi de nevades més extenses de l'hivern

Entre dimarts i dimecres la neu podria afectar gairebé tot Catalunya

Aquest diumenge ens hem llevat amb temperatures més altes, especialment cap a les comarques de Girona, on bona part de la nit s'ha mantingut el cel tapat de núvols. A continuació us mostrem la diferència de graus respecte a les mínimes d'ahir.

Aquest últim dia de la setmana s'espera estable amb ambient fins i tot més agradable que ahir durant el dia. Les temperatures màximes podran superar els 15 ºC amb facilitat en alguns punts del litoral de la meitat sud de Catalunya i terres de l'Ebre. A partir de mig matí haurien de començar a entrar el mestral i la tramuntana de forma moderada, sense més conseqüències.

Començarem la setmana nevant però acabarà plovent

Primerament, cal advertir que la situació és molt complexa i s'haurà de seguir minut a minut com evoluciona el pronòstic. A continuació, amb els mapes actuals d'aquest diumenge, el pronòstic seria el següent.

De cara a demà, dilluns, s'espera que la nuvolositat augmenti a mesura que avancin les hores i podrien aparèixer les primeres precipitacions al voltant del litoral i prelitoral de Girona i Barcelona. En principi haurien de ser precipitacions febles, però amb neu al voltant de 400 o 600 metres al matí baixant fins a nivell de mar de cara al vespre i a la nit de dilluns a dimarts. A les comarques de Tarragona i Lleida la cota de neu encara estaria al voltant de 300 o 500 metres. La nit de dilluns a dimarts ja pot nevar a pràcticament qualsevol punt de la meitat nord de Catalunya a qualsevol cota; en principi, però, les precipitacions haurien de ser febles fins llavors i difícilment se superarien els 5 centímetres als llocs on precipiti més. Tot i això haurem d'estar al cas, ja que alguns models ens donen força precipitació durant la nit de dilluns a dimarts i d'altres ben poca o gens.

De cara a dimarts, probablement es podria incrementar la precipitació i alhora baixar la cota de neu. Creiem que podria ser el dia més crític pel que fa a problemes que pugui causar la neu. Esperem precipitacions moderades cap al vessant sud del Pirineu, a la Catalunya Central, a la meitat sud de Catalunya i potser també a ponent. En aquests indrets es podrien acumular més de 5 centímetres i localment acostar-se als 10 centímetres per sobre de 400 metres. En principi la cota zero sembla que estaria situada de l'eix Barcelona-Igualada-Tremp cap al nord i est. A les comarques de Tarragona i Lleida difícilment baixaria de 200 metres. La Costa Daurada podria ser de les úniques zones de Catalunya on és menys probable que la neu arribi fins a nivell de mar. Les temperatures no haurien d'arribar als 10 ºC a gairebé cap indret de Catalunya. Al nord del país, la penetració d'aire fred serà tan potent, que a les comarques de Girona, per sobre de 200 metres, podrien estar tot el dia sota zero.

Dimecres tot sembla indicar que hi haurà el xoc de masses d'aire i, per tant, això ens fa pensar que la precipitació s'intensificarà notablement i també guanyarà extensió fins a arribar a pràcticament tot Catalunya. A partir de migdia les precipitacions podrien ser realment intenses cap a punts de la cara sud del Pirineu. En general els registres que podrien començar a ser significatius a força indrets i els acumulats de l'episodi ja podrien superar els 50 l/m² en sectors de la mateixa cara sud pirinenca. Per tant, parlem de gruixos que podrien superar el mig metre de neu nova altre cop cap a la cara sud pirinenca i l'oriental altra vegada en tot l'episodi. A la resta de Catalunya, els vents del sud treballaran bé i s'espera que la cota de neu pugi ràpidament i se situï cap a 800 metres a les comarques de Tarragona abans del migdia i segueixi pujant durant la tarda fins més enllà dels 1.000 metres. A les comarques de Lleida i Barcelona, especialment a l'interior, els costarà de pujar la cota, hi haurà probablement molta inèrcia freda i és possible que pugui nevar fins a 200 metres fins al migdia, amb tendència a pujar cap a 600 o 800 metres de cara a la tarda i al vespre. Pel que fa a Girona, sobretot a l'interior, creiem que hi haurà hagut una irrupció tan freda, que costarà més que marxi l'aire fred i, per tant, fins a primeres hores de la tarda, la cota podria aguantar molt baixa però també pujaria progressivament de 200 fins a 600 metres.

De cara a dijous, tot sembla indicar que les nevades a cotes baixes serien història i les pluges seguirien afectant gran part de Catalunya amb una cota de neu que ja fregaria els 1.500 metres.

Així doncs, cal estar atents a la possible situació de nevades que se'ns tira al damunt a partir de dilluns al migdia i que s'allargarà fins a pràcticament dimecres a la tarda. Estem advertint d'una nevada que en principi hauria de ser feble, entre 5 i 10 centímetres a la gran majoria del territori, però que pot comportar molts problemes pel que fa a mobilitat. Creiem que on sí que poden tenir problemes més greus és a la cara sud del Pirineu, on ja hi ha força neu fins a les valls i s'espera altre cop una nevada abundant als mateixos sectors.

Sobretot, insistim, aquest és el pronòstic que veiem amb els mapes d'avui, diumenge. Caldrà anar seguint les actualitzacions dels models. Uns petits moviments dels dos centres d'acció poden fer canviar el pronòstic substancialment cap a més o menys precipitació o fred.