Les pluges comencen a escampar-se per bona part de l'est del país

El temporal de mar serà destacable a bona part del litoral, amb onades de més de 3 a 4 metres

La situació de llevant ja s'ha començat a fer notar en algunes comarques, al llarg d'avui. Els ruixats s'han anat estenent amb el pas de les hores i la mar s'ha anat esverant. Fins a les 18 h ja s'havien acumulat 19 l/m2 a Monells, 18 l/m2 a Puigsesolles, 17 l/m2 a Cabanes, 11 l/m2 a Olot i 10 l/m2 al Santuari de Queralt i a Anglès.

El plat fort d'aquesta tongada de pluges arribarà a partir d'aquest vespre i nit. De fet, demà serà un dia ennuvolat i amb precipitacions, especialment al litoral, al prelitoral i a la meitat est del país. A la resta del territori també hi podrà ploure, però de manera més dispersa i menys important. A la Vall d'Aran, en canvi, hi haurà clarianes. A les comarques del nord de Girona i de l'entorn de massís dels Ports és on s'acumularan les quantitats de pluja més importants, que podrien superar els 100 l/m2 a zones de muntanya, tal com ho adverteix el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A altres indrets com les Guilleries o l'entorn del Montseny hi podria haver registres superiors als 50 l/m2.

Caldrà parar especial atenció als rius i a les rieres. Com que plourà sobre mullat, és possible que el cabal creixi de manera sobtada. Per aquest motiu és millor no acostar-s'hi ni travessar-los, per poca aigua que portin.

El vent de llevant i gregal s'anirà enfortint amb el pas de les hores. Demà serà quan la ventada arribarà a bona part del litoral, del prelitoral i de la meitat est, sobretot a zones elevades. En aquest sentit hi ha vigent un avís de l'SMC per ratxes que poden superar els 20 m/s (72 km/h).

Precisament el vent serà el responsable d'alterar encara més l'estat de la mar. Durant pròximes hores el temporal marítim anirà clarament en augment. Entre aquesta tarda i demà hi pot haver onades de més de 4 metres d'alçada a la meitat nord del litoral i de més de 2 metres i mig a la resta, per la qual cosa també hi ha un avís de l'SMC.

Al llarg del cap de setmana la temperatura anirà baixant. Això farà que la cota de neu també tendeixi a davallar. A partir d'aquest vespre voltarà els 1.400 o 1.500 metres al Pirineu Oriental, i es podrien acumular gruixos de més de 30 o 40 cm en total a les zones elevades d'aquest sector.

El descens de la temperatura serà més marcat de cara a principis de la setmana vinent. Reapareixeran les glaçades a les valls del Pirineu i del Prepirineu, de manera que caldrà recuperar la roba d'abric.

Amb tot, dilluns encara no acabarà de fer net del tot. Es mantindran els núvols i la possibilitat d'alguns ruixats dispersos a prop de la costa, tot i que s'aniran obrint clarianes. Això sí, tot sembla indicar que entre dimarts i dimecres podríem rebre més ruixats, sobretot al litoral i al prelitoral.