Pla Inuncat en fase d'alerta per les fortes pluges al Vallès i al Maresme

El cap de setmana arribarà una situació de fred i neu avançats per ser finals de setembre

Tarda amb més tempestes de les previstes. Els ruixats més forts s'han gestat en llocs del prelitoral central i en algunes comarques de Girona, i han sigut força estàtics i intensos, cosa que ha facilitat acumulacions molt importants d'aigua en alguns indrets. Alguns dels ruixats han anat acompanyats també de calamarsa, per exemple a Hostalric i a Tordera, també en punts del Maresme i del Vallès. 

L'aiguat més fort ha descarregat al voltant de la Garriga, on una de les tempestes d'aquesta tarda hi ha deixat quantitats realment importants. L'estació automàtica situada a l'Ajuntament ha recollit 81 l/m2 en poc més d'una hora, i una altra estació particular situda al nord del poble ha recollit 152 l/m2 en una hora. L'aigua ha inundat molts dels carrers d'aquest municipi del Vallès Oriental. Proteccció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat arran de les tempestes que han obligat a tallar la carretera C-17 i ha interromput també la línia de Rodalies R3 a la Garriga. Els Bombers han hagut rebut 59 avisos relacionats amb la pluja, 55 dels quals només a la Garriga, a causa d'inundacions de baixos i locals, també per cotxes que han quedat bloquejats a causa de l'acumulació d'aigua.

Les tempestes també han deixat 53 l/m2 a Llerona, 38 a Ulldecona, 37 a Canet de Mar, 23 a Malgrat de Mar i 20 a Mas de Barberans, però en general s'ha tractat de ruixats de caràcter local.

El Meteocat ha activat un avís de perill alt per pluges intenses de cara a aquesta tarda en quatre comarques del nord-est. Els ruixats i les tronades avui seran més puntuals que ahir, però tant a l'Empordà com al Gironès i al Pla de l'Estany el Servei Meteorològic de Catalunya hi té actius un avís de grau 3 sobre 6 a causa de possibles tempestes. En menor mesura, l'avís està actiu també en altres comarques de Girona i de les Terres de l'Ebre. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Inuncat.

Aquesta tarda, a dos quarts de quatre, s'ha produït l'equinocci i hem entrat oficialment a la tardor. La nova estació durarà 89 dies i 20 hores i s'acabarà el 21 de desembre al matí. Avui el dia encara durarà 16 minuts més que la nit: l'anomenat equilux, la jornada en què el dia i la nit duraran gairebé el mateix, es produirà divendres a la nostra latitud.

Aquest matí ha fet més fresca que en jornades anteriors, però a curt termini l'arribada de la tardor es notarà poc. Demà, de fet, el termòmetre repuntarà clarament al migdia i s'acostarà als 30 graus. Els valors de sensació arribaran a superar i tot aquest llindar a la costa. Seran màximes dos o tres graus més altes que avui o que ahir.

El primer gran canvi de temps que obligarà a canviar de roba i forçarà a posar cobrellits arribarà durant el cap de setmana. Una entrada d'aire fred farà que la temperatura nocturna baixi entre 5 i 10 graus, un canvi que ens portarà les primeres glaçades al Pirineu i Prepirineu i que farà baixar la temperatura per sota dels 10 graus en moltes comarques. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que aquesta primera visita de la tardor serà més llarga del que semblava en un principi. Tot el cap de setmana i encara fins dimarts o dimecres que ve, la temperatura estarà per sota del que sol ser habitual a finals de setembre.

Aquest canvi de temps comportarà també la primera nevada important de la temporada al Pirineu. Els models de previsió fan pensar que entre divendres a la tarda i dissabte al matí la cota de neu baixarà per sota dels 1.500 metres, i al vessant nord de la serralada gairebé podria arribar a nevar fins al fons de les valls. Per sobre dels 2.000 metres es preveu una nevada que entre divendres i dissabte podria arribar a superar els 20 o 30 cm. Un altre element del canvi de temps serà el fort vent: divendres i dissabte les ratxes de mestral superaran els 100 km/h a les Terres de l'Ebre i al Pirineu, i el vent fort es notarà en moltes comarques de la meitat sud de Catalunya. Segurament a mesura que avanci el cap de setmana la tramuntana també bufarà amb més força a l'Empordà.

Demà el temps serà més assolellat i tranquil. Dijous el pas d'un front tornarà a tapar el cel i farà caure algunes gotes en moltes comarques. Seran pluges d'anar fent que afectaran sobretot sectors del sud i de l'oest durant el migdia. Divendres el canvi de masses d'aire provocarà segurament algunes tempestes fortes en comarques de Girona i llocs de la Catalunya Central cap a la tarda. El cap de setmana començarà encara amb nevades al vessant nord del Pirineu, però en general serà més de sol que no pas de núvols.