La primera gota freda de la temporada protagonitzarà el temps d’aquesta setmana

El moviment d’aquesta pertorbació encara no està clar i s’haurà de seguir de molt a prop

Escolta aquí la previsió del temps

Aquestes situacions s’acostumen a donar a casa nostra durant la primavera, finals d’estiu i la tardor, però són molt difícils de pronosticar. Pràcticament fins al mateix dia es fa complicat fer un pronòstic amb exactitud i, per tant, cal seguir de ben a prop les actualitzacions dels diferents models de pronòstic meteorològic.

 

De moment, aquest primer dia de l’última setmana d’agost no hem d’esperar grans novetats. Ens hem tornat a llevar amb valors força frescos a l’interior de Catalunya: entre 14 i 19 ºC en la gran majoria de casos –més baixes al Pirineu– i menys confortables al litoral, on no s’ha tornat a baixar dels 20 ºC en la majoria d’indrets costaners. Avui els valors tornaran a superar els 30 ºC en gran part de l’interior del país, però les màximes als indrets més càlids no pujaran tant i difícilment se superaran els 35 ºC. Al llarg de la jornada s’anirà incrementant la nuvolositat, d’oest a est i de sud a nord, però sense més conseqüències. Serà el preludi d’un dimarts molt més inestable, però aquest dilluns encara no esperem precipitacions en cap indret.

 

Dimarts serà el dia més caòtic de la setmana. La posició final de la gota freda acabarà dictant sentència sobre el pronòstic. Si ahir us comentàvem que alguns mapes feien arribar les precipitacions intenses també a Catalunya, avui aquesta possibilitat la veiem menys clara. La majoria de mapes del temps aposten que on hi haurà més inestabilitat serà al País Valencià, amb tempestes i aiguats que podran ser torrencials i acompanyats de fenòmens severs, molta atenció en aquest sentit. Localment es podran superar els 150 litres/m2 entre Castelló, València, Alacant i les Balears. Les precipitacions cauran amb intensitats de precipitació molt elevades.

 

A Catalunya, tindrem cels ennuvolats pràcticament tota la jornada, però les pluges més intenses amb els mapes d’avui, quedarien restringides a les Terres de l’Ebre i al litoral de la Costa Daurada. A la resta de la costa, el prelitoral i fins i tot a l’interior, sembla que també podrà ploure, però serien ruixats i tempestes més discretes que deixarien quantitats de precipitació menys significatives, en general inferiors als 20 litres/m2, però caldrà estar atents perquè localment es podria superar aquesta xifra en algun indret de la resta del litoral o prelitoral. Malgrat tot, com fa dies que estem dient, aquesta és la previsió que ens indiquen els mapes en aquests moments, però és probable que pugui canviar el pronòstic de cara a demà, quan ja es podrà perfilar amb molta més exactitud. Amb tot, el que sí que està clar és que el descens de les temperatures serà contundent tant al País Valencià com a Catalunya.

 

 

Més continguts de