Méteo especial: nova situació d'aiguats, vent i mala mar

Les pluges més fortes podrien afectar aquest cop les Terres de l'Ebre i el nord del País Valencià 

L'Agència Espanyola de Meteorologia ha apujat aquest matí a perill extrem el risc de pluges fortes al nord del País Valencià. Àmbits com els Ports i el Maestrat tenen l'avís de màxim perill davant d'una situació que l'AEMET alerta que podria arribar a deixar fins a 180 l/m2 en menys de dotze hores. L'avís és extensiu a la majoria de comarques del País Valencià, a moltes de Catalunya i a les Balears, tot i que en aquests altres casos l'alerta ja no és de risc extrem sinó de risc important, una categoria més baixa.

El Meteocat ha començat també a activar alguns avisos davant del temporal que ha d'arribar entre demà i divendres. El Servei Meteorològic de Catalunya alerta de possibles acumulacions de més de 100 l/m2 en qualsevol de les comarques de la demarcació de Tarragona, però per ara considera el risc moderat. El Meteocat també té actius avisos per vent, mala mar i pluges intenses, en aquest cas de cara a divendres al matí.

Un nova situació de temporal ens afectarà a partir del vespre, i tot fa pensar que en aquest cas seran sobretot l'extrem sud de Catalunya i el País Valencià els sectors que en rebran l'embat més fort. A la tarda el risc de pluja anirà en augment en general. Entre aquest vespre i demà els ruixats aniran apareixent gairebé a qualsevol punt de Catalunya, però en la majoria dels casos seran molt irregulars i no deixaran quantitats de pluja abundants, especialment si les comparem amb les de les últimes plogudes.

Els mapes del temps estan d'acord que serà sobretot a les Terres de l'Ebre i al País Valencià on les pluges seran fortes, amb acumulacions que podran superar els 100 l/m2 en alguns casos entre demà i divendres. Les precipitacions més abundants no arribaran probablement fins demà a última hora.

Alguns models de previsió fan pensar que també en àmbits com l'Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Catalunya del Nord les pluges podrien superar els 30 o 40 l/m2, i ser fins i tot localment més abundants. A la resta de Catalunya no s'entreveu una situació de xàfecs forts, però tant demà com divendres seran dies amb força núvols i un temps molt insegur.

El vent de gregal bufarà amb ganes demà i divendres, sobretot entre la costa central i el nord del País Valencià. Demà anirà guanyant força amb el pas de les hores, i divendres al matí podria bufar amb ratxes de fins a 100 km/h al País Valencià, i amb cops de 70 o 80 km/h a les Terres de l'Ebre i a la Costa Daurada. El temporal marítim serà important en aquests sectors, amb onades que poden arribar a superar els tres metres.

Tot plegat farà que la sensació tèrmica baixi, sobretot a prop de mar. Demà i divendres seran dies més freds a causa del vent i l'augment dels núvols, però aquest temporal no farà entrar aire més fred. Els migdies de dissabte i diumenge s'entreveuen altre cop càlids i amb màximes de fins a 25º en algun cas.

El cap de setmana hi haurà moltes estones de sol, però les nuvolades continuaran creixent amb ganes a partir del migdia. Dissabte és possible que apareguin ruixats i tempestes molt irregulars a la tarda, sobretot al Pirineu i Prepirineu i en altres comarques interiors. Diumenge aquest risc de ruixats sobtats sembla que serà més baix.

El Meteocat encara no té actiu cap avís de situació meteorològica de perill. L'AEMET ja alerta des d'ahir de pluges que demà i divendres podrien superar els 100 l/m2 en 12 hores al litoral i prelitoral sud de Catalunya i al nord del País Valencià. Considera el risc “important”. També hi ha avisos actius per mala mar.