Protecció Civil activa l’alerta per l’onada de calor

Recomana extremar la prudència davant la pujada de les temperatures

Protecció Civil de Catalunya ha activat aquest matí, per segon cop aquest estiu, el pla per onada de calor davant l’episodi de temperatures màximes extremes que afectarà les comarques del pla de Lleida, on podrien superar-se els llindars d’aquestes temperatures altíssimes durant tres dies consecutius. A més a més, cal afegir que la temperatura mínima durant l’episodi és molt probable que no baixi dels 20 graus, no només a Ponent, sinó en molts indrets del país llevat de zones de muntanya.

A partir de dissabte l’avís per temperatures extremes emès pel Servei Meteorològic de Catalunya s’estendrà també a la zona de la Catalunya Central i a les comarques del Prepirineu central i occidental. En aquest sentit, el departament de Salut també ha posat el seu pla d’actuació per pervenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments que es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Just fa una setmana s’iniciava una onada de calor molt intensa a Catalunya que va fer que es registressin les temperatures més altes de tot l’estiu. El pic de calor més fort va ser el 31 de juliol, en què en alguns sectors de l’oest van passar dels 40 graus i es va arribar als 41. Sembla mentida com a vegades coincideixen les coses, i més en el món de la meteorologia, en què intervenen grans masses d’aire, però de tant en tant passa i just una setmana després de les altíssimes temperatures tornarem a viure una situació força similar.

Aquest divendres i dissabte hi haurà novament un pic de calor amb uns valors de temperatura extrems. A la majoria de l’interior els termòmetres arribaran fins als 35 graus, i els més alts se situaran a la Catalunya Central, al Prepirineu, a l’interior de la vall de l’Ebre i especialment al pla de Lleida, on s’assoliran els 38 graus de manera generalitzada, però puntualment podrien enfilar-se fins als 40. Una calor excepcional, però sembla que cada any es repeteix la jugada.

Tot i que a la costa la temperatura no s’enfilarà tant, per l’efecte de la marinada, sí que la xafogor serà alta, amb una sensació tèrmica que passarà per sobre dels 35 ºC al centre de la jornada. Per tant, també serà un dia molt pesat a tota la façana litoral. I sembla que aquesta temperatura alta no s’enretirarà tan fàcilment.

Els models insisteixen que aquesta glopada d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica, i que afectarà de valent també la part occidental d’Europa, amb temperatures que arribaran també als 40 ºC al sud de França i fins als 37 ºC a París o els 35 ºC a Londres, es mantindrà fins a la setmana vinent. Alguns models de referència entreveuen un canvi a partir del 12 d’agost, dimecres que ve, amb l’arribada d’una pertorbació a les capes altes de l’atmosfera que farà desplaçar la massa subtropical i portarà una renovació de l’aire i una davallada de la temperatura, amb un patró molt similar al que hem tingut a inicis d’aquesta setmana.

Encara queden dies perquè això passi i les coses poden canviar o ser totalment diferents. I és que hi ha alguns models que no entreveuen aquest canvi de temps i mantenen l’hegemonia nord-africana a les capes altes i mitjanes de l’atmosfera. Caldrà anar seguint la situació per saber qui acaba tenint la raó.

En tot cas, i a més curt termini, durant el dijous i el divendres s’esperen dos dies força tranquils, amb un temps bàsicament assolellat. Demà podrien créixer algunes nuvolades al Pirineu i Prepirineu, amb algun petit ruixat al sector occidental, i també arribarien alguns núvols alts i prims per l’oest del país al vespre. Dissabte el temps s’inestabilitzarà una mica, i això farà que els ruixats i tempestes siguin més abundants i extensos al nord i al centre del país durant la tarda i el vespre. I aquesta tendència seguirà les jornades següents, amb tardes de pluja al Pirineu i al Prepirineu.