Per què ens enrampem tant avui?

La tramuntanada de les últimes hores està fent baixar la humitat

És molt possible que durant el dia d'avui us hàgiu enrampat diverses vegades amb altes persones, amb aparells elèctrics o amb el cotxe. És un clàssic de l'hivern sobretot en episodis de vent destacable. També són dies en què si us fregueu els cabells se us aixequen amb facilitat o us queden enganxats als dits.

Si això passa avui especialment és la baixada de la humitat a causa del vent de nord i nord-oest de les últimes hores. Aquest migdia a Barcelona hi havia entre un 30% i un 40% d'humitat segons el barri, a Girona també s'ha baixat del 30% en alguns moments i a Tarragona ha arribat a caure fins al 15%. Fins i tot a Lleida, on en aquesta època la humitat i la boira són habituals, aquest migdia la humitat ha arribat a baixar fins al 30% a causa del vent sec.

En general quan ens movem o pel simple fregament amb la roba generem electricitat. Quan la humitat és alta fàcilment alliberem aquesta electricitat en l'ambient, però quan baixa tendim a acumular-la fins a descarregar-la sobtadament quan toquem algun aparell o quan entrem en contacte amb algú altre.

En general les zones punxegudes i que sobresurten són les vies d'escapament d'aquesta electricitat, per això aquestes descàrregues es produeixen més fàcilment als dits. A l'hivern en general tendeixen a ser més freqüents, sobretot perquè portem més quantitat de roba i materials com el cotó i la llana. Hidratar-se bé la pell i evitar el calçat amb sola de goma són bons consells per mirar de picar-se menys.

Més continguts de