La tardor ja arriba a les fagedes

Les fagedes de cotes mitjanes del nord del país ja estan en el moment de més coloració anual

El canvi de color i la caiguda de les fulles dels arbres caducifolis és la part visible d'un seguit de canvis fisiològics que tenen lloc a l'interior dels arbres. Aquest processos són estimulats pel fotoperíode, és a dir, la reducció de les hores i la intensitat de la llum associats a la tardor. L'arribada del fred també sol accelerar-ne la caiguda.

Cal destacar que la complexitat d'aquest procés és notable a causa de la multitud de factors que hi intervenen, i la data de canvi de color dels arbres sol variar d'un any a un altre.

Enguany els nostres boscos han patit els efectes de la poca pluja de finals de primavera, la sequera i calor intensa d'estiu, i una tardor que ha començat, de moment, de manera molt irregular pel que fa a la pluja i la temperatura.

No obstant això, aquests dies a l'interior i al Pirineu ja es fan visibles les tonalitats de tardor al bosc. Els colors 'reals' de la tardor són ben presents en el cas del faig, el bedoll, el freixe, el pollancre, el trèmol o el roure. Aquests colors es combinen també, en alguns casos, amb els colors 'forçats' de tardor, generats a causa de la greu sequera i la calor de l'estiu.

L'exemple de les fagedes del nord del Berguedà

Les fagedes del Berguedà, de dimensions relativament reduïdes en comparació amb les veïnes del Ripollès, de la Garrotxa o de l'Aran, ja han adquirit el punt òptim pel que fa a la coloració de les fulles. Aquests dies es combinen els últims exemplars de faig encara de fullatge ocre amb els de tonalitats més rogenques i, fins i tot, amb arbres parcialment despullats.

El canvi de color en aquest sector del nord del país es produeix enguany uns 10 dies abans que l'any passat. L'any 2015 el punt òptim va ser els últims dies del mes d'octubre, i el 2014 va fer força més tard, entre el 10 i el 20 de novembre.

Els colors de tardor s'implantaran a poc a poc els pròxims dies i setmanes a l'interior i al prelitoral, tot i que amb un ambient que a finals d'aquesta setmana serà més propi de finals d'estiu que no pas de finals d'octubre.