SALUT
Societat 08/04/2014

Metges de Catalunya diu que facultatius de Lleida marxen a l'Aragó per culpa de les retallades

Segons el sindicat, els dubtes sobre els plans de Salut a la regió sanitària lleidatana ha estat el detonant

Efe
2 min

BarcelonaEl sindicat Metges de Catalunya (MC) ha denunciat aquest dimarts que les retallades en matèria sanitària han provocat que tretze facultatius de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida hagin marxat a exercir la medicina en el sistema públic de salut d'Aragó.

En concret, el sindicat ha fet al·lusió a la precarització de les condicions de treball en la sanitat catalana i a la incertesa que ha creat l'anunci de la Generalitat de Catalunya de la Constitució d'un únic ens gestor a la sanitat de Lleida.

Segons el sindicat, les retallades i els dubtes sobre els plans de Salut a la regió sanitària lleidatana han estat els detonants perquè aquest grup de metges hagi aprofitat un concurs públic d'ocupació obert pel govern aragonès a professionals de tot l'Estat per traslladar el seu lloc de treball.

Metges de Catalunya critica que la política d'ajustos del govern català ha generat un estat emocional de "cansament i desànim" entre els metges, que provoca que molts professionals vegin en la sortida de la sanitat catalana "l'única solució de futur".

En el cas dels metges lleidatans, segons aquest sindicat, a l'esgotament per les retallades s'hi afegeix la sensació d'inseguretat sobrevinguda per l'anunci del projecte d'unificació de tota la sanitat pública de Ponent en un únic ens gestor.

Els professionals recelen d'un pla que veuen "poc clar" i que s'aprofitarà per "reestructurar les plantilles" i per "introduir models de contractació pública no transparents". El projecte, asseguren, comportarà, a més, un empitjorament de la qualitat assistencial.

La marxa dels tretze metges de l'Hospital Arnau de Vilanova (el 5% de la plantilla), amb una trajectòria de servei d'entre 15 i 20 anys, afecta la majoria d'especialitats mèdiques i quirúrgiques. Així, el centre lleidatà perd facultatius d'alta qualificació rellevants tant en l'activitat assistencial, com en la docent i d'investigació.

Metges de Catalunya recorda que l'Arnau de Vilanova va ser el centre de l'Institut Català de la Salut que va rebre la retallada pressupostària més intensa l'any passat, amb una reducció del 8,36% sobre la seva despesa real del 2012.

stats