RECERCA
Societat 19/01/2017

Al metro de Barcelona hi ha menys bacteris que als ambulatoris i als aeroports

Un estudi del CSIC ha constatat que la majoria de microorganismes que habiten al metro de Barcelona són innocus per a les persones

Efe
2 min
TEMPS D’ESPERA DIFERENTS 
 A Madrid (esquerra) el temps d’espera d’un tren a l’andana  és molt més llarg que a Barcelona (dreta).

BarcelonaAl metro de Barcelona hi viuen 10.000 bacteris per metre cúbic d'aire, la majoria innocus per a les persones i molts menys que a qualsevol ambulatori o aeroport espanyol, segons un estudi del CSIC.

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), a la Selva, i l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), els dos del CSIC, han elaborat el primer catàleg genètic de la comunitat microbiana del metro, que serà útil per saber i controlar la qualitat de l'aire que respiren els usuaris del transport suburbà.

L'estudi, que forma part del projecte europeu Improve Life per avaluar la qualitat de l'aire i proposar mesures que la millorin, ha constatat que la major part dels microorganismes trobats són innocus per a les persones i que els bacteris d'origen humà, inclosos els que són patògens potencials, presenten una proporció per sota del 2%.

És a dir, que "la xarxa de metro de Barcelona no és un punt d'exposició de risc biològic important i els viatgers no són la font principal de microorganismes en l'aire", ha explicat l'investigador del CEAB, Xavier Triadó, que ha destacat que "la presència de virus era notablement més baixa que la detectada en altres estudis realitzats a centres de salut o aeroports".

L'estudi, que publica la revista Indoor Air Journal, ha analitzat la qualitat de l'aire de les estacions de metro i de l'interior dels vagons després de recollir-ne mostres entre el novembre del 2013 i el febrer del 2014, en plena campanya de la grip. Es tracta d'un estudi preliminar ampliable a un seguiment a més llarg termini.

En la quantificació es van incloure microorganismes patògens habituals, com són els virus de la grip (serotips A i B), els rinovirus i un fong (Aspergillus fumigatus).

Poder predictiu dels virus de la grip

Les dades obtingudes indiquen de manera preliminar l'existència d'una dinàmica en les partícules víriques en l'aire que podria tenir cert poder predictiu dels episodis de grip. Triadó ha puntualitzat que calen més estudis per confirmar aquesta dinàmica i constatar que realment pot ser una eina de prevenció.

"Amb l'estil de vida actual, ens passem el 90% del temps dins d'espais tancats on l'aire podria ser un canal de transmissió d'alguns patògens. Per aquesta raó –ha afegit–, monitorar la qualitat de l'aire d'aquests ambients és important". "Es tracta d'un aspecte dels viatges en metro que no rep gaire atenció, malgrat l'alta afluència de persones que té", ha subratllat Teresa Moreno, investigadora de l'IDAEA i responsable del projecte.

Segons Moreno, "l'aire subterrani també pot contenir contaminants procedents del trànsit, que entren a través dels sistemes de ventilació i dels punts d'accés de les estacions, i d'altres procedents del mateix metro". L'estudi podria contribuir a predir epidèmies víriques perquè més de 100 milions de passatgers utilitzen cada dia les xarxes de metro repartides a 200 ciutats d'arreu del món.

Concretament a Barcelona, el metro absorbeix el 50% dels desplaçaments diaris de l'àrea metropolitana i transporta 1,25 milions de viatgers cada dia laborable.

stats