Societat 30/09/2014

L'accés dels gossos al metro de Barcelona, en 10 claus

Aquests animals podran entrar al metro a partir de demà, però amb limitacions

Núria Martínez
2 min

BarcelonaA partir del dimecres 1 d'octubre els gossos podran accedir al metro de Barcelona (amb algunes limitacions). Fins ara, només podien entrar-hi els gossos petits que anessin dins d'una caixa de transport, i els gossos d'assistència. L'accés dels grans i els mitjans només era possible a Ferrocarrils de la Generalitat i Renfe. Demà dimecres també es començarà a aplicar la nova ordenança municipal de protecció, tinença i venda d'animals, que es va aprovar al juliol amb els vots favorables de CiU, PSC i UxB i l'abstenció d'ICV-EUiA. La nova ordenança subsitueix la que estava en vigor des de 2003. Un dels canvis més destacats és l'obligació de portar el gos lligat a la via pública, excepte en espais autoritzats. No obstant, aquest punt preveu una moratòria de 18 mesos.

La presència de gossos al metro genera un gran debat social, ja que són moltes les persones reticents a la seva entrada. Però, quan podran accedir-hi? Podran fer-ho sempre? Quines limitacions hi ha? Tots els gossos podran fer-ho? Altres ciutats europees també ho permeten?

1) No hi podran accedir a les hores de màxima afluència: De 7 a 9.30 hores i de 17 a 19 hores els dies feiners. Durant totes les altres hores del dia sí que podran entrar-hi. No obstant, durant el període estival entre Sant Joan i la Diada, podran accedir-hi sense cap limitació horària. Els dissabtes tampoc tindran limitació horària.

2) En situacions puntuals de grans aglomeracions i per motius de seguretat, es podrà limitar l'admissió d'aquests animals.

3) Des que el gos entra a l'accés del metro fins a la sortida al carrer haurà d'anar amb morrió i lligat amb una corretja no extensible i de menys de 50 centímetres de llarg. També hauran d'estar identificats amb un xip i inscrits al cens municipal.

4) Podran accedir-hi sense limitacions els gossos pigall, els d'assistència (identificats amb una xapa i capa blava), els que acompanyen els empleats de seguretat i els que es transporten en cistelles rígides que cobreixen tot l'animal.

5) Els gossos no podran utilitzar les escales mecàniques, però sí els ascensors i les escales de pedra.

6) S'admetrà només un gos per persona. Els menors de 16 anys no podran portar gossos considerats potencialment perillosos segons la normativa vigent. Les persones que els portin hauran de dur la llicència i la certificació acreditativa d'inscripció del gos al registre municipal.

7) Berlín, Brussel·les, Amsterdam o Ginebra també en permeten l'entrada.

8) Els gossos no podran ocupar seient.

9) Si el gos causa danys o perjudicis, en serà responsable la persona que el dugui.

10) Si no es respecten les condicions, la persona que el porti cometrà una infracció greu o lleu.

Ordenança d'animals: els gossos lligats

La mesura més destacada de l'ordenança -que els gossos vagin lligats- tindrà una moratòria de 18 mesos abans de la seva aplicació. Durant aquest temps es definiran les noves zones d'esbarjo reservades als animals i s'establiran els espais compartits en hores determinades. Per poder tenir el gos deslligat en els espais compartits, l'amo haurà de tenir el nou carnet de tinença cívica responsable. L'ordenança també contempla un registre de maltractadors, que l'animal no pot estar lligat més de dues hores o la prohibició de deixar-los durant tres dies consecutius sols al domicili, entre d'altres. Cap de les sancions previstes tindrà un import superior a les que ja s'aplicaven fins ara.

stats