Renovables
Societat 08/07/2022

Els promotors del Parc Tramuntana obriran un micromecenage per captar inversors

Els impulsors del projecte asseguren que desenes d'empresaris estan interessats en participar-hi econòmicament

3 min
Fotomuntage de la visió del parc eòlic Tramuntana des de l'Estarit.

RosesEntre 1.500 i 1.800 milions d'euros. És el pressupost amb què treballen els promotors del Parc Tramuntana, que volen instal·lar uns 35 molins marins davant del cap de Creus. Per aconseguir finançament –a banda del capital que aportin les dues empreses impulsores, BlueFloat Energy i Sener– estan parlant amb “diverses desenes d’empresaris” de l'Empordà interessats en invertir en el projecte i, a més, impulsaran un micromecenatge perquè tothom hi pugui contribuir econòmicament. L’enginyer i responsable del Parc Tramuntana, Sergi Ametller, ha concretat que encara no està del tot definit, però la idea és que qualsevol persona pugui fer una aportació d’entre 500 i 15.000 €, i serà com un “préstec garantit”. “Si, per exemple, algú hi posa 1.000 €, al cap d’entre 10 i 15 anys recuperarà aquesta quantitat més l’interès. Podria ser un retorn d’entre el 4 i el 5%, que seria l’habitual, però ho podrem determinar quan fem l’emissió”, ha exposat Ametller. 

Ara bé, tant el micromecenatge com la resta de plans de l’empresa depenen del ministeri per a la Transició Ecològica, que aquest 2022 ha d’aprovar els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), que delimitaran les zones de la costa espanyola on es podran instal·lar aerogeneradors, i en quines condicions. Posteriorment, tot apunta al 2023, el govern espanyol convocarà les subhastes perquè els interessats presentin els seus projectes.

En el cas del nord de la Costa Brava, hi ha tres promotors que han mostrat el seu interès per impulsar un parc eòlic marí. Els primers van ser els del Tramuntana, i aquest any s’hi han afegit també la filial d’Iberdrola Iberenova (que preveu produir 500 MW) i els bascos Saitec, amb cinc aerogeneradors. Quants molins hi haurà o si serà un sol parc o més d'un dependrà de les condicions que estableixi la subhasta del ministeri. 

Molins "compatibles" amb la biodiversitat

Els promotors del Parc Tramuntana han presentat aquest divendres l’informe d’impacte ambiental que han encarregat a la consultora Tecnoambiente i que han recollit en un article científic revisat i publicat a la revista Journal of Marine Science and Engineering. Des d’un vaixell oceanogràfic, durant més d’un any, els especialistes han fet diversos estudis en una superfície d’uns 350 quilòmetres quadrats davant del cap de Creus, per analitzar els possibles impactes i efectes que podrien generar en l’ecosistema marí els 35 molins equipats amb una turbina de 236 metres de diàmetre rotor. 

Segons les conclusions d’aquesta anàlisi, la implementació del parc tindria una “baixa incidència” i, per tant, “el faria compatible amb la conservació de la biodiversitat present”. Així mateix, per mitigar possibles efectes, els impulsors preveuen una sèrie de mesures per comprovar que no tingui conseqüències nocives. Per exemple, faran un seguiment de determinades espècies com cetacis i quelonis per garantir que no es veuen perjudicats per l’activitat del parc. 

“Ens deien que justifiquéssim amb dades que el parc és compatible amb la conservació de la biodiversitat. I ara podem dir que ho és”, ha recalcat l’enginyer del Tramuntana, en referència a les crítiques i pors que ha aixecat el projecte i que s’han unit sota el paraigua de l’associació Stop Macro Parc Eòlic Marí, que aplega tant ecologistes com empresaris turístics i pagesos. 

Precisament aquesta setmana la Universitat de Girona (UdG) ha anunciat que estudiarà els potencials impactes ecològics i socials dels parcs eòlics marins. La recerca, finançada per la Fundación Biodiversidad amb els Fons Next Generation EU, durarà tres anys i se centrarà en la zona del cap de Creus i el golf de Roses. 

stats