Societat 30/06/2016

La noia amb millor nota de la selectivitat: "L'esport m'ajuda a concentrar-me"

La tarragonina Patrícia Torres, que també és judoka, ha obtingut un 9,8 i l'any vinent estudiarà un doble grau de bioquímica i biotecnologia a la Universitat Rovira i Virgili

Ara
4 min
La  millor nota de la selectivitat; 9,80

BarcelonaUna alumna de l'Institut Pons d'Icart de Tarragona, Patrícia Torres, ha obtingut la millor nota de Catalunya a la selectivitat aquest 2016, amb un 9,8. El segon millor resultat l'han obtingut un estudiant de Girona i cinc de Barcelona.

La Patrícia, que va avançada un curs i és judoka d'elit, vol estudiar un doble grau de bioquímica i biotecnologia a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). Ha explicat a l'ARA que el seu objectiu és ser química forense i especialitzar-se amb un màster als Estats Units. "Quan feia cinquè de primària ja mirava per internet la pàgina de la URV i vaig tenir clar què volia fer".

La Patrícia conversa amb alguns professors de l'Institut Pons d'Icart

L'estudiant creu que la clau per aconseguir bons resultats és la "capacitat de sacrifici", una cosa que li ha ensenyat l'esport. Practicar judo l'ajuda a "desconnectar i a estar més fresca per estudiar després". La Patrícia no només és una estudiant de matrícula: com a judoka ha sigut campiona d'Espanya en les categories cadet i júnior i tercera de l'Estat a nivell absolut.

Per demarcacions, a banda del 9,8 de la tarragonina Patrícia Torres, a Girona, l'alumne dels Maristes David Ramírez ha obtingut un 9,7. És la mateixa nota que han aconseguit cinc estudiants de Barcelona, entre ells Pol Gómez, del Col·legi Sagrada Família de Sabadell.

"Entendre, més que memoritzar"

En Pol ha explicat a l'ARA que estava "sorprès" pel resultat. Vol estudiar matemàtiques a la Universitat de Chicago, als Estats Units. La "passió" per la ciència li ve de fa uns anys."A partir de l'ESO em tirava bastant l'astrofísica i ara m'agradaria potenciar les matemàtiques". D'aquí uns anys es veu fent recerca en teoria de nombres algebraica o en matemàtiques pures. De moment ja col·labora des de fa tres anys amb l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

En Pol Gómez en una imatge recent cedida per ell mateix

Per a en Pol, la clau de l'èxit per aconseguir una bona nota al batxillerat i a la selectivitat és el "treball constant". Diu que cal "entendre" bé la matèria, més que no pas memoritzar. El mateix opina David Ramírez, que ha obtingut la millor nota de Girona i estudiarà medicina el curs vinent a la universitat gironina (UdG): "No cal fer de rata de biblioteca, s'ha d'escoltar i ser constant".

En David es veu passant consulta d'aquí uns anys. Explica que l'interès per la medicina li ve "de família". Aquest juliol farà de monitor d'esports i continuarà practicant l'anglès. També aprofitarà per practicar el seu "gran vici", el bàsquet. Col·labora amb articles a l'Enciclopèdia Catalana i segueix tota l'actualitat i els partits que pot.

La resta de protagonistes de l'empat a cinc barceloní són Margarita Pich-Aguilera del Col·legi La Vall de Sant Cugat del Vallès, Pau Ariño de l’Institut Sant Just Desvern, Laura Cercós de l’Institut Emperador Carles de Barcelona i Kim López dels Jesuïtes Casp–Sagrat Cor de Jesús de la capital catalana.

"Sóc molt exigent"

Després d'haver sortit de festa aquesta nit, Laura Cercós s'ha despertat amb una trucada d'un mitjà de comunicació que li feia saber que havia obtingut una de les millors notes de la selectivitat de Catalunya. Com si no anés amb ella, Cercós no donava crèdit del que estava sentint i li ha costat uns segons assimilar que era una de les escollides. "Cada any ho veus per la televisió però mai et planteges que seràs tu qui ho viuràs", narra Cercós, amb un somriure d'orella a orella.

Laura Cercós és una de les estudiants de Barcelona amb la millor puntuació de la selectivitat

La Laura ha estudiat a l'Institut Emperador Carles, de Sants, i com quatre estudiants més de Barcelona, ha tret un 9,7 a les PAU. Des que era petita tenia clar que volia estudiar periodisme i, durant tot el batxillerat, es va esforçar per aconseguir-ho. Després d'hores de colzes, la Laura va treure un 9,86, la millor nota del seu curs, juntament amb un altre noi. Ara, frisa per poder començar periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. "Sempre he tingut la professió posada al cap, però ara ja ho veig com una manera de viure", explica.

"Sóc molt autoexigent"

Tot i que sempre ha dedicat moltes hores a estudiar, Cercós és d'aquelles estudiants que veu el got mig buit. "Sempre em semblava que no m'ho sabia suficient. En lloc de veure el que em sabia, veia el que no i em posava molt nerviosa", relata. De fet, ara, molts dels seus amics li han trucat per dir-li que era una "exagerada" quan es queixava que els exàmens de la selectivitat no li havien anat prou bé. "Sóc molt autoexigent", confessa.

Tot i ser molt bona estudiant, la Laura mai ha deixat de fer res amb els seus amics per culpa dels estudis. "Durant el batxillerat m'hi posava cada tarda, i hi dedicava més o menys hores depenent del que hagués de fer, però no he deixat de fer res per estudiar", assegura. De fet, els caps de setmana sovint havia d'abandonar els estudis perquè tenia sortides de l'esplai. Precisament amb els amics de l'esplai se'n va a Croàcia aquesta nit. Ara li toca recollir els fruits i gaudir de l'estiu.

A Lleida, la millor nota l'ha tret l'alumne d'Isona i Conca Dellà Núria Alegret, de l'Institut de Tremp, que ha obtingut un 9,5.

stats