SALUT
Societat 17/12/2019

El ministeri de Sanitat avalua si la dieta macrobiòtica i el massatge aiurvèdic són pseudoteràpies

Fins al 17 de gener els experts podran fer aportacions sobre aquestes i tres tècniques més

Lara Bonilla
3 min
Una dona rebent un massatge

BarcelonaEl ministeri de Sanitat ha enviat aquest dimarts a societats científiques, consells professionals, associacions de pacients i entitats del sector els informes provisionals de cinc de les 66 tècniques que està avaluant abans de qualificar-les de pseudoteràpies. Es tracta del massatge tailandès, la magnetoteràpia, la sanació espiritual activa, el massatge aiurvèdic i la dieta macrobiòtica.

La macrobiòtica, que s’ha popularitzat en els últims anys, proposa una forma de menjar basada en l’equilibri dels aliments segons el Yin i el Yang i sovint s’ha qüestionat la seva eficàcia i seguretat. Hi ha diferents nivells de severitat de dietes, algunes només redueixen certs aliments i altres són més estrictes i només es poden consumir cereals, aigua i algunes fruites o verdures. Pel que fa al massatge aiurveda es publicita com apropiat per tractar diferents tipus de dolències, des de la migranya fins a les neuràlgies.

Els grups d'interès –entre els quals hi ha societats científiques, consells professionals, associacions de pacients i entitats interessades– tenen fins al 17 de gener per fer les aportacions que considerin oportunes als informes provisionals. Aquests treballs formen part del pla de protecció de la salut davant les pseudoteràpies que ara fa un any van presentar els ministeris de Sanitat i de Ciència. A principis d'aquest any el ministeri va presentar un informe amb 72 pseudoteràpies, elaborat per la Xarxa d'Avaluació de Tecnologies i Prestacions del Sistema Nacional de Salut, i ara està investigant 66 tècniques més, entre les quals el reiki, l'acupuntura o l'homeopatia.

De les 138 tècniques analitzades, van trobar que 72 –entre les quals el tantra, la hidroteràpia del còlon o la geoteràpia– no tenien avals científics sòlids. Quant a les 66 restants, van localitzar publicacions científiques i es va planificar un procediment d'avaluació progressiu per analitzar-les en detall. De moment ja han elaborat els informes provisionals de les cinc primeres.

Divisió d'opinions als centres sanitaris

Un dels objectius d'aquest pla és proporcionar a la ciutadania informació veraç per poder identificar les tècniques amb una eficàcia demostrada, evitar publicitat enganyosa i garantir que totes les activitats sanitàries les practiquen professionals titulats. L'objectiu final és eliminar les pseudoteràpies dels hospitals, centres sanitaris i universitats. Tot i que encara no s'ha pronunciat sobre teràpies polèmiques com el reiki o l'homeopatia, els hospitals Vall d'Hebron, Clínic i ICO-Duran i Reynals han decidit rescindir els convenis de col·laboració que els unien amb l'Associació de Terapeutes Reiki Catalunya, que és l'entitat que oferia sessions de reiki als pacients ingressats –d'oncologia i neonatologia, sobretot–, en alguns casos des de feia més de deu anys.

Tot i així, aquesta és una qüestió que incomodava els hospitals, que sempre s'han esforçat a destacar que és un servei prestat per voluntaris, al marge del centre, i no una activitat prescrita pels professionals sanitaris, ja que generava divisions internes.

En canvi, el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), que fa tres anys va obrir una unitat de salut integrativa en què ofereixen serveis d'acupuntura, teràpies energètiques (harmonització i teràpia de polaritat), mindfulness i nutrició, no prendrà cap decisió fins que hi hagi una resolució en ferm del ministeri de Sanitat. L'Hospital de Terrassa continuarà oferint les mateixes teràpies energètiques, també el reiki que ofereix fora d'aquesta consulta a pacients ingressats al centre, ja que sosté que mentre no hi hagi "una directriu específica del ministeri o del departament de Salut", la unitat seguirà funcionant "de la mateixa manera que fa tres anys". "Ningú ens ha comunicat res oficialment, el ministeri encara ho està avaluant i en els pròxims mesos prendran una resolució", assegura Cristina Abadia, coordinadora de la unitat, que explica que acaba de tornar d'un congrés a Nova York organitzat pel Memorial Sloan Kettering on ha presentat l'experiència de la unitat que ella coordina i defensa els beneficis de les teràpies complementàries que ofereixen.

Consulta les 72 tècniques que el govern espanyol considera pseudoteràpies

Anàlisi somatoemocional, anàlisi transaccional, àngels d'Atlantis, harmònics, 'arolo tifar', ataràxia, aura soma, biocibernètica, 'breema', cirurgia energètica, 'coaching' transformacional, constel·lacions sistemàtiques, cristall de quars, cromopuntura, bols de quars, bols tibetans, diafreoteràpia, diapasons, digitopuntura, essències marines, espinologia, fascioteràpia, 'feng shui', flors d'alba, fruitateràpia, gemoteràpia, geobiologia, geocromoteràpia, geoteràpia, grafoteràpia, hidroteràpia de còlon, hipnosi ericksoniana, homeosíntesi, iridologia, 'lama-fera'.

Massatge 'babandi', massatge californià, massatge en l'energia dels xacres, massatge metamòrfic, massatge tibetà, medicina antroposòfica, medicina dels maputxes, medicina ortomol·lecular, metaloteràpia, mètode d'orientació corporal Kidoc, mètode Grinberg, numerologia, oligoteràpia, orinoteràpia, oxigenació biocatalítica, pedres calentes, piràmide 'vastu', plasma marí, posturologia, pranoteràpia, psicohomeopatia, 'psychic healing', 'quinton', radioestèsia, 'rebirthing', sincronització 'core', sofronització, 'sotai', tantra, tècnica fosfènica, tècnica metamòrfica, tècnica 'nimmo' de massatge, teràpia bioenergètica, teràpia biomagnètica, teràpia de renovació de memòria cel·lular, teràpia floral de Califòrnia, teràpia floral d'orquídies, teràpia regressiva.

Consulta les 66 teràpies que el govern espanyol està avaluant

Abraçoteràpia, acupressió, acupuntura, aromateràpia, artteràpia, auriculoteràpia, medicina aiurvèdica, biodansa, equiteràpia, 'c hi-kung' o 'qi-gong', constel·lacions familiars, cromoteràpia, crudivorisme, drenatge limfàtic manual, infermeria naturista, fitoteràpia, Gestalt, hidroteràpia, hipnosi natural, homeopatia, kinesiologia, 'kundalini' ioga, limfodrenatge, luminoteràpia, macrobiòtica, magnetoteràpia, massatge aiurvèdic, massatge estructural profund, massatge tailandès, medicina naturista, medicina natural xinesa, medicació, moxibustió, musicoteràpia, naturoteràpia, osteopatia, 'panchakarma', pilates, programació neurolingüística, psicoteràpia integrativa, quiromassatge, quiropràxia, r eflexologia, reiki, respiració conscient integrativa, risoteràpia, cura espiritual activa, 'seitai', 'shiatsu' o 'shiatsu namikoshi', sonoterapia, tai txi, tècnica Alexander, tècniques d'alliberament emocional, tècniques de relax, teràpia cranisacral, teràpia de polaritat, teràpia floral de Bach, teràpia floral de Bush, teràpia herbal, teràpia humoral, teràpia nutricional, vacuoteràpia, visualització, ioga de polaritat, ioga, 'zero balancing'.

stats