Societat 18/10/2014

Missatge del sínode de bisbes: "L'Església rep a tothom sense excloure ningú"

Els "pares sinodals" presenten aquest dissabte al Papa Francesc les seves propostes i conclusions sobre temes com el divorci o el matrimoni homosexual

Efe
2 min

Ciutat del Vaticà"Crist va voler que la seva Església fos una casa amb la porta sempre oberta, rebent a tothom sense excloure ningú". En aquest termes s'expressa el missatge de cloenda del sínode dels bisbes catòlics sobre la família, que acaba aquest dissabte després de dues setmanes de debats. A la tarda s'entregarà l'anomenat document final que serà lliurat al papa Francesc i en què els participants de la trobada presentaran les seves propostes i conclusions sobre diversos temes tractats com el dels divorci o el matrimoni homosexual.

El missatge del sínode, que s'ha aprovat al matí per una àmplia majoria, agraeix "als pastors, als fidels i a les comunitats disposades a acompanyar i a fer-se càrrec de les ferides interiors i socials dels matrimonis i de les famílies". En aquests dies de debat sobre els reptes de l'Església davant les noves situacions familiars, ja havia sorgit la idea comuna, encara que amb matisos, d'una Església d'"acollida" i no "d'exclusió".

De fet, segons va informar la Santa Seu dilluns, el document preparat pel sínode de bisbes sosté que els gais "han de ser respectats" i planteja, a més a més, "formes" perquè els divorciats puguin rebre la benedicció.

En el missatge, els bisbes, que com és tradició es dirigeixen als fidels catòlics, utilitzen com a premissa que també ells han crescut en "famílies amb les més diverses històries i desafiaments", i que com a sacerdots i bisbes troben famílies "amb una llarga sèrie d'esplendors i també de dificultats".

Els 191 anomenats "pares sinodals", els bisbes amb dret a vot, expliquen que factors com "el debilitament de la fe i dels valors, l'individualisme, l'empobriment de les relacions, l'estrès d'una ansietat que descuida la reflexió serena", fan que fracassin els matrimonis. I que d'aquests sorgeixen "noves relacions, noves parelles, noves unions i nous matrimonis, creant situacions familiars complexes i problemàtiques per a l'opció cristiana".

Contra "la dictadura d'una economia sense rostres"

Altres de les dificultats per les quals passen les famílies, segons l'anàlisi dels bisbes d'aquests dies, són les "econòmiques, causades per sistemes perversos, originats en el fetitxisme dels diners i en la dictadura d'una economia sense rostre i sense un objectiu veritablement humà" .

El missatge dels bisbes recorda "el pare o la mare sense feina, impotents davant de les necessitats tot primàries de la seva família, o els joves amb dies buits, sense esperança, que poden ser presa de la droga o de la criminalitat". El record dels bisbes va també "a la multitud de famílies" pobres, immigrants, que pateixen les guerres, i a les dones que pateixen violència, i els nens i joves víctimes d'abusos.

El missatge inclou una crida dels bisbes en què "reclamen als governs i a les organitzacions internacionals que promoguin els drets de la família per al bé comú". El proper sínode se celebrarà l'octubre del 2015.

stats