Mobilitat
Societat Mobilitat 24/08/2023

Un carril bici pels túnels de Vallvidrera? La Generalitat ho estudia

Territori encarrega a una empresa un projecte per veure si serviria l'actual galeria de serveis que va en paral·lel a la circulació dels vehicles

ARA
2 min
Abertis diu que està pendent que el Govern digui si les condicions que presenten són acceptables.

BarcelonaFaria uns 10 quilòmetres i connectaria Barcelona amb Sant Cugat del Vallès. Ara ja hi ha carrils per on poden circular les bicicletes que fan aquest recorregut, però els ciclistes estan obligats a pujar i a baixar la muntanya de Collserola. Per exemple, per anar de les Planes a Sarrià les bicicletes tarden uns 45 minuts. Si poguessin fer el mateix recorregut que els cotxes i passar per sota la muntanya de Collserola pels túnels de Vallvidrera, ho farien tot en un quart d'hora, segons les aproximacions de l'entitat BikeVidrera. Que hi hagi un carril bici als túnels de Vallvidrera ha deixat de ser aquest dijous una possibilitat remota. Segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ARA, la Generalitat ha adjudicat a una empresa que estudiï la viabilitat d'aquest nou carril.

Concretament, el departament de Territori ha encarregat un estudi per valor d'uns 55.000 euros que avaluarà si es pot utilitzar la galeria d'evacuació del túnel com a carril bici. D'aquesta manera, no s'eliminarien carrils que ara fan servir els cotxes. L'encàrrec també inclou un estudi previ de la connectivitat del possible carril bici de Vallvidrera amb els que hi ha a Barcelona (sector sud) i amb els existents a Sant Cugat (sector nord). Un cop travessada la muntanya de Collserola, s'estudiarà fer un carril bici a la carretera BV-1462 fins a Sant Cugat. L'elaboració de l'estudi té un termini de set mesos.

Tal com detalla l'entitat BikeVidrera, que reivindica aquesta mesura des de fa anys, per travessar Vallvidrera es vol aprofitar un túnel ja existent que passa pel costat del principal i que va ser construït als anys 70 per verificar la viabilitat de perforar la muntanya. Ara aquest túnel connecta els espais segurs en cas d'emergència. L'entitat reclama que aquesta connexió permetrà una mobilitat més "eficient, saludable i sostenible". També la CUP va portar aquesta mesura al Parlament.

Túnel d'evacuació de Vallvidrera.

El nou carril faria que els ciclistes haguessin de fer menys quilòmetres. Ara mateix, per la C-16 (túnels de Vallvidrera) hi ha 10 quilòmetres entre Sant Cugat i Sarrià (Barcelona). En canvi, si aquest trajecte es fa per la BV-1462, que passa pel barri de Vallvidrera, la distància s'allarga quatre quilòmetres. Si es vol arribar a Barcelona per la BP-1414, coneguda com l'Arrabassada, la distància puja un quilòmetre més. A més, aquestes dues carreteres pugen i baixen la muntanya, mentre que la C-16 la travessa pel mig.

stats