Mobilitat
Societat Mobilitat 19/12/2022

L'ATM insta a vetar els patinets elèctrics al transport públic

L'organisme demana als operadors que prohibeixin aquests aparells fins que hi hagi un reglament general

2 min

BarcelonaEls patinets elèctrics no es podran pujar ni als trens, ni als autobusos, ni al metro, ni als tramvies, ni tampoc podran entrar a les estacions. L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha instat aquest dilluns els diferents operadors a prohibir l'entrada d'aquests aparells de mobilitat personal al transport públic, com a mínim de manera temporal. L'ATM ha fet la petició als operadors, la majoria dels quals ja han dit que s'hi acolliran, però la mesura no es podrà posar en marxa fins que aquests ho regulin en els seus reglaments.

La prohibició serà temporal, durant els pròxims sis mesos, fins que es redacti un reglament general i exhaustiu sobre l'ús dels patinets. La mesura, avançada per La Vanguardia, també estudiarà si passats aquests sis mesos la prohibició és total o només es veta posar a carregar les bateries dels aparells durant els trajectes al transport públic.

Incendi dins d'un vagó a Sant Boi

Fonts del sector del transport públic expliquen que la decisió s'ha pres per evitar accidents com el que va passar fa un mes a Sant Boi, a l'interior d'un tren de Ferrocarrils de la Generalitat (vegeu el vídeo).

Moment de l'explosió d'un patinet elèctric a dins d'un tren en marxa de FGC, fa un mes a Sant Boi.

En aquest cas la bateria d'un patinet elèctric es va sobreescalfar i va incendiar-se al mig d'un vagó ple de passatgers. Tres persones van quedar ferides, entre ells el maquinista, que va parar el tren i va treure el patinet amb les seves pròpies mans.

La presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Laia Bonet, ha alertat que aquest incident fa posar "en dubte" la "seguretat" d'aquest mitjà de transport en auge. Tot i això, ha destacat que continua apostant per la convivència de diferents mitjans de transport, i ha subratllat que la prohibició que es planteja seria, de moment, provisional. "Temporalment, s'ha de prendre la decisió que mentre no es busca la solució de la compatibilitat, no es pugui fer", ha detallat. "El nostre objectiu [el de TMB] és caminar a una compatibilitat, però produït aquest incident hem d'entregar un treball coordinat per veure com podem assegurar que s'eviten incidents", ha apuntat.

Al seu torn, el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Marc Sanglas, coincidit que la petició es fa "per maximitzar la seguretat" i ha detallat que l'ATM no pot aprovar "cap prohibició", perquè no té competències per fer-ho i que es formarà una comissió amb els diferents operadors en què es decidirà en quin moment pot entrar en vigor aquesta operació a cada mitjà de transport.

La prohibició d'entrar patinets al transport públic no és nova. Londres ja fa un any que va vetar aquests aparells de mobilitat personal al transport públic, i altres ciutats, com París, també estudien fer-ho.

stats